Euronext verwelkomt New Yorkse beurs
AMSTERDAM (ANP) - Beursbedrijf Euronext en zijn Amerikaanse evenknie de New York Stock Exchange (NYSE) hebben dinsdag een belangrijke horde genomen in hun voornemen tot een fusie.
De aandeelhouders van Euronext, dat de aandelenmarkten in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Paris controleert, stemden op een buitengewone vergadering in Amsterdam bijna unaniem voor het bod van ruwweg 10,5 miljard euro van NYSE.Van de aandeelhouders van Euronext ging 98,2 procent akkoord met de fusie, die ’s werelds eerste trans-Atlantische beurs zal scheppen. Ook het beleggingsfonds Robeco, dat eerder reserves had, stemde in. Woensdag zouden naar verwachting ook de aandeelhouders van de NYSE voor het samengaan van de twee beurzen stemmen.
Verder moeten ook verschillende toezichthouders en de Nederlandse regering hun definitieve fiat nog geven. De seinen staan echter op groen. Zo stelde minister Zalm van Financiën maandag dat hij van plan is in te stemmen met het fusieplan, op voorwaarde dat Amerikaanse wetten niet voor bedrijven met alleen een Europese notering gaan gelden. Daarnaast moet de Nederlandse tak van Euronext zorg blijven dragen voor de beurzen in Nederland.
Doel van de fusie tussen NYSE en Euronext is de vorming van het grootste en sterkste beursbedrijf ter wereld. Daarmee denken de twee grote kostenbesparingen te kunnen genereren. Volgens bestuursvoorzitter Jean-François Théodore van Euronext zullen die jaarlijks minimaal 293 miljoen euro bedragen. „Dat is een conservatieve inschatting”, aldus de Fransman.
Het traditioneel zeer stabiele leven van veel beursbedrijven begon een paar jaar geleden te roeren. Nieuwe, elektronische handelsplatforms kaapten steeds meer handel weg. De veelal eeuwenoude beursbedrijven werden gedwongen om kosten te besparen en om samen te werken.
Als eerste versmolten de beurzen van Amsterdam, Brussel, Paris en later Lissabon met de derivatenmarkt van Londen tot Euronext. Toen Deutsche Börse in Frankfurt dit nieuwe beursbedrijf wilde overnemen, zocht Euronext zijn heil aan de andere kant van de oceaan. Dat resulteerde in het bod van de New York Stock Exchange, dat moet leiden tot de fusiebeurs NYSE Euronext.
Overigens is de integratie van Euronext zelf nog niet afgerond. Volgens topman Théodore zullen de Nederlandse, Belgische en Franse aandelenmarkten pas in 2008 volledig in elkaar zijn opgegaan. De originele planning was 2004.
Naast het huwelijk met NYSE sluit de Franse bestuursvoorzitter niet uit dat de in Milaan gevestigde Borsa Italiana nog aanhaakt bij Euronext. Daarnaast zal het gecombineerde bedrijf NYSE Euronext naar overnamekandidaten in Azië kijken, stelt Théodore.