Valutacontrole Thailand van de baan
BANGKOK (ANP) - De financiële markten in Azië hebben dinsdag een onstuimige dag beleefd. Beleggers sloegen in Thailand massaal aan het verkopen na een omstreden besluit van de regering om de koersstijging van de eigen munteenheid in toom te houden. Geschrokken door de felle reacties draaide de regering het besluit na een dag alweer terug. Beleggers hebben met grote verbazing op de gang van zaken gereageerd.
Maandag besloot de regering in Bangkok dat buitenlandse beleggers een aanzienlijk deel van hun geld een jaar lang moeten vastzetten in Thailand. Wie zijn geld voor die tijd zou terughalen, kon rekenen op een boete. Het besluit leidde dinsdag tot een forse koersval op de Thaise beurs, waar de index 15 procent daalde. Buitenlanders verkochten voor 700 miljoen dollar aan Thaise aandelen.Na de forse koersval maakte de regering even plotseling bekend dat het besluit met ingang van vandaag niet meer van kracht is. Ze zei tot deze stap te zijn gekomen na overleg met investeerders en diverse andere betrokkenen, waaronder de centrale bank.
Minister van Financiën Pridiyathorn Devakula zei te hopen dat buitenlandse investeerders weer vertrouwen krijgen in de beurs in Thailand.
Het besluit om beleggers strak aan te lijnen, had te maken met de koers van de Thaise munteenheid, de baht. De munt heeft dit jaar een sterke stijging doorgemaakt. Dat is ongunstig voor de export, want een duurdere munt maakt Thaise producten minder aantrekkelijk voor het buitenland. Thaise ondernemers hadden bij de regering daarover geklaagd.
Thailand heeft het geld van investeerders hard nodig om onder meer zijn infrastructuur te verbeteren. De koersstijging van de baht trok veel buitenlandse beleggers aan, die erop speculeerden dat de munt verder in waarde zou stijgen.
De maatregel van maandag schrok echter velen van hen af. Daarop ging de koers van de baht omlaag en kreeg ook de beurs een flinke tik. Elders in Azië was ook sprake van dalende koersen.
De verbazing onder beleggers was dinsdag groot toen ze hoorden dat de regering zo snel van haar omstreden besluit was teruggekomen. Een van hen sprak van een „grap” en vroeg zich af of hij de regering nog wel serieus kon nemen. „Hier zullen mensen lange tijd een nare smaak aan overhouden”, zei hij. Een andere analist vroeg zich af of de regering bezig is spelletjes te spelen.
Ook de maatregel van maandag zelf leidde tot de nodige verbazing. Deskundigen spraken van een paardenmiddel. Op de financiële markten waren veel mensen die zich afvroegen waarom niet gewoon was besloten tot een renteverlaging. Op die manier had de opmars van de baht eenvoudig tot staan kunnen worden gebracht, zonder alle onrust waarvan nu sprake is.
De schrik op de beurs in Thailand was zo groot, dat de handel korte tijd moest worden stilgelegd. De belangrijkste index daalde tussentijds 19 procent en trok daarna weer wat aan. Analisten gingen ervan uit dat de index woensdag ook wel weer wat zou aansterken, maar van een compleet herstel zal naar verwachting geen sprake zijn. De koers van de baht, die maandag op het hoogste niveau in meer dan negen jaar kwam, daalde gisteren 2,5 procent.
De onrust riep herinneringen op aan de financiële crisis die Azië eind jaren negentig in zijn greep had. Toen maakte de baht een forse koersval door, waarna investeerders zich massaal terugtrokken. Dat leidde tot een kettingreactie in de regio. De economieën van Thailand en andere landen kwamen zo in een grote crisis terecht. Anders dan toen is het nu juist de sterke koers van de baht die de aanleiding vormde tot alle onrust.