Economie

Pillen eerder uit het schap dan tabak

Als de overheid supermarkten dwingt te kiezen tussen de verkoop van geneesmiddelen en tabak, kiest de branche voor de tabakswaar. De branche verdient immers veel meer aan shag, sigaretten en aanverwante handel.

ANP
13 August 2002 10:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Dat stelde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag. Bij het ministerie van Volksgezondheid zit een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur in de pijplijn die stelt dat supermarkten alleen geneesmiddelen mogen verkopen als ze alle tabakswaar de deur uitdoen. Dat voorstel is afkomstig van oud-minister Borst, die hiermee het tabaksgebruik probeerde in te dammen. Het betreft overigens alleen receptloze medicijnen, zoals paracetamol.

Als de huidige minister Bomhoff (Volksgezondheid) de maatregel invoert, bereikt de overheid daarmee niet dat de tabaksverkoop uit de supermarkten verdwijnt, waarschuwt het CBL. In 2000 bracht de tabaksverkoop ruim 1 miljard euro in de kassa’s van de supermarkten.

In een brief aan minister Bomhoff vraagt het CBL daarom of hij het voornemen wil terugdraaien. Het CBL heeft een soortgelijke brief gestuurd aan minister Heinsbroek van Economische Zaken.

„De supermarkten willen graag tabakswaar én medicijnen blijven verkopen”, stelt een woordvoerster van het CBL. „Voor de consument met griep is het heel prettig dat er in de supermarkt naast de sinaasappels en het blad voor in bed ook receptloze medicatie te koop is.”

Zeven van de tien klanten willen graag receptloze geneesmiddelen bij de supermarkt kunnen kopen, zo bleek onlangs uit een onderzoek van het Erasmus Food Management Instituut. „Daarmee staat medicijnenverkoop op de eerste plaats”, zegt de woordvoerster.

Momenteel zijn er zo’n 850 supermarkten met een drogisterijdiploma. Volgens de CBL-zegsvrouwe staan er nog meer supermarkten in de rij om geneesmiddelen te verkopen. In de verkoop van receptloze medicijnen gaat jaarlijks zo’n 510 miljoen euro om. De apotheken en drogisterijen vormen het grootste verkoopkanaal. De supermarkten hebben een aandeel van bijna 6 procent (30 miljoen euro).

In de brieven aan de ministers stelt CBL-directeur M. Roos „ernstig verontrust” te zijn. „Het voorstel is een ongehoorde ingreep in de distributie van overigens legale producten”, waar consumenten om vragen. „Bovendien blijkt nergens uit dat met dit voorstel de tabaksverkoop ook daadwerkelijk zal dalen”, aldus Roos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer