Binnenland

Feitenoverzicht in zaak–Soares

RIJSWIJK (ANP) – Bijna vier jaar nadat de 13–jarige Sedar Soares tijdens het sneeuwballen gooien in Rotterdam door een kogel werd gedood, is de hoofdverdachte definitief vrijgesproken. De eerder in Rotterdam veroordeelde G.H. heeft volgens de Hoge Raad het fatale schot niet gelost. Hieronder een chronologisch overzicht:

19 December 2006 18:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

20031 februari: De Rotterdamse Sedar Soares staat zaterdagavond omstreeks tien uur met een aantal vriendjes op het parkeerdek bij het metrostation Slinge. De groep gooit sneeuwballen naar beneden en raakt een auto. De chauffeur van de auto lost een aantal schoten. De jongens duiken weg, maar Soares wordt in zijn hoofd geraakt. Hij overlijdt aan zijn verwondingen.

5 februari: Ruim duizend mensen lopen mee in een stille tocht. Later volgt een tweede stille tocht. Drie dagen daarna is de uitvaartdienst. Bisschop Van Luyn leidt de dienst om zijn betrokkenheid te tonen met de Kaapverdiaanse gemeenschap, waar Soares deel van uitmaakte.

16 februari: Justitie looft 30.000 euro uit voor de gouden tip. Enkele getuigen melden zich na herhaaldelijke aandacht voor de fatale schietpartij in Opsporing Verzocht. Justitie stelt dat veel mensen zich niet durven te melden, maar blijft hopen dat getuigen toch een verklaring willen afleggen.

2004

16 januari: Samen met de vriendjes van Soares probeert justitie op het parkeerdek de situatie van een jaar eerder te reconstrueren. Later gaan de rechter–commissaris en de rechtbank ook op de locatie van de schietpartij kijken.

30 januari: Justitie maakt bekend dat Soares ook een ongelukkig slachtoffer kan zijn geweest van een criminele afrekening. Hij zou dan per ongeluk geraakt zijn.

14 april: De politie in Rotterdam houdt H. aan voor de schietpartij. Hij werd eerder al op Schiphol aangehouden voor de invoer van 300 gram cocaïne.

Juni: De politie houdt twee nieuwe verdachten aan. Zij worden later weer vrijgelaten. H. blijft hoofdverdachte.

2005

19 januari: Na drie reconstructies, driehonderd getuigenverhoren en 22 maanden onderzoek, begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. H. ontkent alle betrokkenheid bij de dood van Soares. Onder meer op basis van getuigenverklaringen, eist de offcier van justitie zestien jaar celstraf.

31 januari: De rechtbank in Rotterdam veroordeelt H. tot vijftien jaar cel. Doodslag, wapenbezit en de invoering van drugs zijn volgens de rechters bewezen. H. gaat in hoger beroep.

27 september: Het gerechtshof in Den Haag begint aan de behandeling van het hoger beroep van H.

18 oktober: Het gerechtshof in Den Haag spreekt H. vrij van de moord op Soares wegens gebrek aan bewijs. Wel is wapenbezit en drugssmokkel bewezen. H. komt kort na zijn vrijspraak op vrije voeten.

27 oktober: Justitie laat weten tegen de uitspraak van het hof in cassatie te gaan.

2006

19 december: De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie. H. wordt daardoor definitief vrijgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer