Buitenland

Rafsanjani leidt in verkiezingsstrijd

TEHERAN (AP) - De gematigde Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani heeft zondag in de voorlopige uitslagen de leiding genomen in de strijd om een zetel in de invloedrijke Raad van Experts.

18 December 2006 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

Volgens de staatstelevisie heeft Rafsanjani ruim 1,5 miljoen stemmen gekregen, zijn voornaamste rivaal ayatollah Mohammed Taqi Mesbah Yazdi slechts 860.000. De verkiezingen, die afgelopen vrijdag werden gehouden, worden gezien als een eerste graadmeter voor de populariteit van president Mahmud Ahmadinejad, die Rafsanjani vorig jaar in de presidentsverkiezingen versloeg. Met zijn mogelijke overwinning op Yazdi, de geestelijk mentor van Ahmadinejad, lijkt Rafsanjani zich voor die nederlaag enigszins te revancheren.De Raad van Experts bestaat uit 86 geestelijken, die de hoogste geestelijk leider -nu ayatollah Ali Khamenei- in het oog houden en diens opvolger aanwijzen.

Een Argentijnse rechtbank heeft begin deze maand aanhoudingsbevelen afgegeven voor Rafsanjani en acht anderen in verband met een bomaanslag in 1994 op een Joods cultureel centrum in Buenos Aires. Iran ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag, die 85 mensen het leven kostte.

In de eveneens vrijdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen zijn volgens kranten in Teheran en semi-officiële persbureaus geen duidelijke winnaars aan te wijzen, hoewel ook hier tegenstanders van Ahmadinejad aan de winnende hand lijken te zijn. In de hoofdstad Teheran staan medestanders van Ahmadinejad op achterstand tegen aanhangers van de meer gematigde burgemeester Mohammad Bagher Qalibaf.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat Iran zijn nucleaire programma zal voortzetten, ook als de Verenigde Naties sancties tegen het land instellen. President Mahmud Ahmadinejad zei tegelijkertijd dat „de nucleaire kwestie is afgerond en gesloten.”

Woordvoerder Mohammad Ali Hosseini van Buitenlandse Zaken zei dat de Iraanse nucleaire activiteiten volledig binnen het raamwerk van de relevante internationale bepalingen vallen en dat ze dus in het geval van sancties gewoon worden voortgezet. Iran stelt zich als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag op het standpunt dat het gemachtigd is tot vreedzaam gebruik van kernenergie.

Iran bood zaterdag Arabische buurlanden zijn atoomtechnologie aan, meldde de staatstelevisie. Verscheidene Arabische Golfstaten kondigden een week geleden plannen aan voor een gezamenlijk nucleair programma. Als de technologieoverdracht plaatsvindt met verwittiging van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en de betrokken landen behoren tot de ondertekenaars van het non-proliferatieverdrag zou Iran internationaalrechtelijk gezien weinig tot niets te verwijten vallen.

De Koeweitse minister van buitenlandse zaken sjeik Mohammed Al Sabah zei zondag dat de Golfstaten contact hebben opgenomen met het IAEA over een gezamenlijk programma. Hij kondigde ook aan dat binnen een jaar een evaluatie plaatsvindt van een onderzoek dat door de Golfstaten is begonnen.

Iran heeft al lange tijd een conflict met de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten over zijn nucleaire programma. Het land wordt ervan beschuldigd dat het een atoombom wil maken. Iran houdt vol dat het uitsluitend uit is op vreedzaam gebruik van kernenergie. Westerse bronnen zeiden vorige week dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland vorderingen boeken ten aanzien van een sanctiesresolutie in verband met de Iraanse weigering zijn uraniumverrijking te stoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer