Op adem komen in Hummelo
HUMMELO - De stichtingen Ontmoeting en Het Passion openen zaterdag in Hummelo officieel de deur van hun time-outvoorziening. Rotterdamse dak- en thuislozen kunnen voor vijf weken op adem komen.
„Wie heeft er zin in een broodje knakworst?” Vijf uit Rotterdam afkomstige dak- en thuislozen houden gretig hun bordje omhoog. Vrijwilliger Jan laat de schaal rondgaan en wacht tot het vijftal is voorzien. Dan gaat hij het gezelschap, dat behalve hem en de daklozen bestaat uit nog twee vrijwilligers en twee hulpverleners, voor in gebed.De maaltijd vindt plaats in een oude boerderij in het plaatsje Hummelo, gelegen tussen Doetinchem en Zutphen. Twee christelijke stichtingen, Ontmoeting en Het Passion, begonnen daar half oktober een zogeheten time-outvoorziening: een tijdelijke verblijfplaats waar Rotterdamse dak- en thuislozen voor de duur van vijf weken tot rust kunnen komen, om daarna verder behandeld te worden of door te stromen naar een begeleidwonenproject. Vandaag organiseren ze een open dag.
De hulpverlening in de time-outvoorziening is de verantwoordelijkheid van Ontmoeting. Directeur Piet van Pelt van Het Passion tekent samen met zijn vrouw Heleen voor het verblijf, de koffie en de maaltijden en verschaft de dak- en thuislozen de nodige klusjes op en rond de boerderij. Het paar krijgt ondersteuning van vakantiegangers, die een verblijf op de boerderij combineren met het doen van vrijwilligerswerk.
Terwijl de mannen zich te goed doen aan hun broodje neemt teamleider Anneke Hendriksen het woord. Ze wijst naar een leeg gebleven stoel aan de lunchtafel en zegt: „Zoals jullie zien, eet Roy niet mee. Jullie weten dat we voor hem op zoek zijn naar een geschikte plek in een zorginstelling, maar tot en met het weekend is hij nog hier. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben. Roy is nu op zijn kamer en laten we afspreken dat we hem zo veel mogelijk met rust laten. Dat is voor iedereen het beste, ook voor hem.”
Uit de malende kaken komt instemmend gemompel. „Je ken zo’n man niet zomaar op straat zetten”, redeneert Dennis. „Trouwens, Roy doet geen vlieg kwaad.”
Toen Hendriksen nog in het woon-werkcentrum van Ontmoeting in Epe werkte, ontmoette ze Van Pelt, die kort daarvoor onverwacht was ontslagen bij een groot elektronicabedrijf. Dat ontslag, zegt Van Pelt nu, is bedoeld geweest om hem in beweging te brengen. „Heleen en ik hadden altijd al het plan rond ons zestigste iets ideëels te gaan doen. Nu moesten we aan de slag.”
Van Pelt wist Hendriksen enthousiast te maken voor het concept van de time-outvoorziening. Ook de directie van Ontmoeting zag wel wat in het gezamenlijk project. Dat beide stichtingen uiteindelijk in Hummelo terechtkonden, is voor Van Pelt leiding met een hoofdletter. „Het bestemmingsplan dat al op deze locatie rustte, paste wonderlijk goed bij onze plannen. In de laatste week voordat we een definitief besluit over de aankoop moesten nemen, belde de stichting Kerkelijk Geldbeheer Nederland met de mededeling dat het Protestants Diaconaal Krediet Nederland ons had uitgekozen als te subsidiëren project.”
Nog maar twee maanden draait het project en nu al zegt Van Pelt niet uit te kunnen over de prachtige contacten tussen gasten en vrijwilligers. „Er zijn vakantiegangers die ons later nog mailen: „Hoe is het met de gasten? Zijn ze er nog?””
Een verblijf in Hummelo kan onderdeel zijn van het zorgplan dat de gemeente Rotterdam voor elke dak- en thuisloze wil opstellen. Als Rotterdamse zorginstanties een officiële indicatie voor deze voorziening afgeven, betaalt de gemeente mee aan het verblijf. Daar staat wel tegenover dat er van de twaalf bedden in de time-outvoorziening tien voor ’Rotterdammers’ gereserveerd zijn. Van de overige twee bedden is de bestemming vrij.
De zes gasten van dit moment zijn allen Rotterdammers. „Het is belangrijk dat ze hier uit zichzelf voor kiezen”, zegt Anneke Hendriksen, „en dat hun psychiatrische problemen niet te groot zijn, omdat het anders onze deskundigheid te boven gaat.” Voor Roy is een verblijf in Hummelo duidelijk te hoog gegrepen, zegt ze. „Hij heeft een kamertje bij iemand thuis nodig waar liefdevol voor hem wordt gezorgd.”
Terwijl de maaltijd in de boerenschuur ten einde loopt, voegt Roy zich onverwacht bij het gezelschap. Behulpzaam reikt vrijwilliger Jan hem een broodje knakworst aan. Roy laat zich moeizaam in een stoel zakken en stamelt wat onsamenhangende zinnen. Dan sluit hij zijn ogen en dommelt boven zijn broodje langzaam weg.
voetnoot (u17(De namen van de gasten zijn op verzoek gefingeerd.