„Tekenziekte wordt nationale ramp”
WAGENINGEN - Er zijn veel meer besmette teken -veroorzakers van de ziekte van Lyme- dan tot nu toe is aangenomen. Voorlichting aan de bevolking is nodig om een nationale ramp te voorkomen.
Dat stelde insectendeskundige prof. dr. W. Takken van de Wageningen Universiteit, die bezig is met een landelijk onderzoek naar teken en tekenbeten, vrijdagmorgen. Takken is samen met ir. A. van Vliet van de Natuurkalender bezig met een twee jaar durend, landelijk onderzoek naar het voorkomen van teken en tekenbeten.Uit onderzoek deze zomer gepubliceerd in het Infectieziektenbulletin, blijkt dat 0,8 tot 11 procent van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Uit Takkens onderzoek blijkt dat die percentages veel hoger liggen: 10 tot 30 procent.
Takken noemt de uitkomsten schokkend. Om een „nationale ramp” te voorkomen, bepleit hij betere voorlichting die is gericht op preventie.
De gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van teken die dit jaar maandelijks werden gevangen op 25 plekken in Nederland. Ook werd vastgesteld dat in heel Nederland, met uitzondering van Noordoost-Groningen, steeds meer teken voorkomen. De hoogste concentraties zijn gevonden op de Hoge Veluwe en rond Ede.
De ziekte van Lyme is een aandoening die zonder behandeling kan leiden tot onder meer ernstige neurologische complicaties en gewrichtsontstekingen. Al in 2004 legde medisch socioloog drs. J. S. Dubbelboer, adviseur van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), de vinger bij het feit dat de overheid nauwelijks iets doet aan voorlichting rond de ziekte van Lyme. In het buitenland gebeurt dit wel in onder meer artsenpraktijken, apotheken, VVV’s en recreatieplaatsen.
Opvallend is ook dat de ziekte nog altijd niet is opgenomen in de Infectieziektenwet. Daardoor is er geen verplichte registratie van het aantal ziektegevallen door huisartsen.
Uit onderzoek onder huisartsen waarvan de resultaten in juli 2006 werden gepubliceerd in het Infectieziektenbulletin blijkt dat huisartsen in 1994 jaarlijks 6000 patiënten zagen met een tekenbeet. In 2005 steeg dit aantal naar 73.000. Bij 17.000 van hen werd de ziekte van Lyme vastgesteld. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat slechts een op de vijftien personen vanwege een tekenbeet de huisarts bezocht. Het aantal mensen met een tekenbeet bedroeg vorig jaar dus ruim 1 miljoen.