Vlees blijft het goed doen bij kerstdiner
AMSTERDAM (ANP) - Geheel volgens de traditie doet vlees het goed in de kerstkeuken. In de supermarkten loopt de verkoop van de fondue- en gourmetschotels prima.
Wel is er meer belangstelling voor de wat ingewikkelder gerechten en een tafel gevuld met kleine hapjes, stellen kenners.Waar het hele jaar door vis een belangrijke vervanger is van vlees, lijkt Nederland zich daar rond de kerst weinig van aan te trekken. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn en horecagroothandel ISPC is vlees bij uitstek het kersteten. Ook dit jaar, al blijft vis een belangrijk gerecht op de kerstdis. „Biologische producten nemen vooral toe bij de cateraars, maar in de horeca is het toch vooral wild dat deze periode wordt geserveerd”, weet Ashley Luiten van de ISPC.
Brancheorganisatie Wildplaza constateert dat vooral de producten zonder been erg populair zijn. „Biefstukken en filets van ree, hert en wild zwijn vliegen over de toonbank. De traditionele wildconsument houdt echter voet bij stuk en geeft de voorkeur aan delen die been bevatten. Dit laatste is niet verwonderlijk, want vlees dat op been gebraden is heeft meer smaak”, aldus Jan Willem de Jong van Wildplaza.