Economie

„Loonstrookje valt in januari voordelig uit”

AMSTELVEEN - Het loonstrookje valt in januari -bij een gelijkblijvend brutoloon- voor alle werknemers voordelig uit. Gemiddeld stijgen de nettolonen met 1,7 procent ten opzichte van 2006.

Redactie economie
14 December 2006 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde berekeningen van LogicaCMG. Het bedrijf verwerkt de salarissen van ruim 1,3 miljoen werknemers.Vooral mensen met minimumloon en werknemers in de grootmetaal houden onder aan de streep meer over.

Het nettominimumloon stijgt fors met 3 procent. Dat komt doordat de overheid het wettelijk minimumloon heeft verhoogd. Werknemers in de grootmetaal gaan er tussen de 1,47 en 3,19 procent op vooruit omdat metaalwerkgevers meer van de pensioenpremie gaan betalen.

Dat iedere werknemer meer overhoudt van zijn brutosalaris is te danken aan de lagere WW-premie, minder loonbelasting, hogere arbeidskorting en lagere pensioenpremies. Bij een brutosalaris van 2000 euro ontvangt een werknemer volgend jaar netto 18,23 euro meer. Dit loopt op tot een maximaal bedrag van 33,46 euro bij een bruto maandloon van 4500 euro.

De afgelopen twee jaren daalde het netto-inkomen van veel werknemers nog. Volgens salarisspecialist P. Snip van LogicaCMG was er destijds sprake van een trendbreuk.

Er gaat eind januari een zucht van verlichting door Nederland?
„Als het om het loonstrookje gaat zeker. Iedereen gaat er netto op vooruit. Zo daalt bijvoorbeeld de WW-premie met 1,35 procent naar 3,85 procent. Dat is fors. Deze aanpassing komt door het zogeheten premieplafond vooral ten goede aan de lagere inkomens.”

Zijn de hogere nettobedragen onderdeel van het zoet dat iedereen is beloofd?
„Eigenlijk kan de plus beter worden toegeschreven aan de economische ontwikkeling. De daling van de WW-premie heeft niets met het beloofde zoet te maken, maar wel met de groeiende economie. Minder mensen staan aan de kant, waardoor de WW-kas erg vol is en de premie naar beneden kan. Bovendien lieten de pensioenpremies lange tijd een stijgende lijn zien. In 2007 blijven deze kosten gelijk of dalen zelfs licht.”

LogicaCMG verwerkt 1,3 miljoen salarisstroken. Laten de strookjes van andere salarisverwerkers hetzelfde beeld zien?
„In onze berekeningen houden we rekening met alle sectoren, dus ik kan me niet voorstellen dat onze collega’s andere uitkomsten krijgen.”

Kan de zorgverzekering nog roet in het eten gooien?
„De premies voor de zorgverzekering stijgen tussen de 4 en de 8 procent. Een groot deel van de rekening valt echter thuis op de mat. Slechts de fiscaal belaste vergoeding door de werkgever en de inhouding lopen via de salarisstrook. Deze componenten zijn aardig gelijk gebleven.”

Voor velen is de salarisstrook een cijferdoolhof. Moeten werknemers zelf nog onderdelen controleren?
„Controle kan nooit kwaad. Komt het bedrag onverhoopt lager uit, dan zou ik de bedragen zeker narekenen.”

Vertoont uw salarisstrook in januari ook een plus?
„Ik verwacht het wel. Om een zekere routine te houden, reken ik ieder jaar handmatig mijn salaris uit. Door alle drukte ben ik er nog niet aan toe gekomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer