Discussie over abortus laait op in Uganda
KAMPALA - In een recent gepubliceerd rapport van het Ugandese Bevolkingssecretariaat staat dat jaarlijks 775.000 Ugandese vrouwen en meisjes ongewenst zwanger raken. Van hen ondergaan 297.000 illegaal een abortus. De publicatie heeft tot een hernieuwde maatschappelijke discussie geleid.
De kille cijfers betekenen dat 4 op de 10 zwangerschappen in Uganda ongewenst zijn en dat maar liefst 15 procent van de zwangerschappen eindigt in een illegale abortus.Abortus is in Uganda alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Onder alle andere omstandigheden is het verboden.
Het rapport ”Ongewilde Zwangerschap en Abortus Provocatus in Uganda: oorzaken en gevolgen” is tot stand gekomen met steun van onder andere het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Het is de weerslag van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Mulagoziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Uganda, in samenwerking met het Amerikaanse Alan Guttmacher Instituut, dat onderzoek doet naar onder andere abortus.
Volgens de schrijvers van het rapport moet de oplossing van het probleem worden gezocht bij de belangrijkste oorzaak van abortus. Dat is volgens hen het enorme aantal ongewenste zwangerschappen. Zij pleiten er daarom voor dat ook meisjes naar school gaan en de school afmaken. „Want op school kan de meisjes seksuele voorlichting worden gegeven en op school kan meisjes worden geleerd hoe zij moeten omgaan met opdringerige mannen. Hun kan bijvoorbeeld geleerd worden dat vrouwen in Uganda volgens de wet een gelijke positie hebben als mannen en dat zij dus het recht hebben om te weigeren.”
Het is nog maar de vraag of de duizelingwekkende cijfers van dit rapport leiden tot echte veranderingen in de Ugandese maatschappij. Soortgelijke cijfers als die nu zijn gepubliceerd, stonden ook vorig jaar december in een ander rapport dat alleen over abortus provocatus ging. De publicatie van die cijfers zorgde destijds niet voor aanpassing van het overheidsbeleid, zelfs niet voor een openbaar debat.
Wat dat betreft heeft de publicatie van het rapport dit jaar meer succes. Er verschijnen artikelen in de meeste kranten. Leden van het Ugandese parlement toonden zich verdeeld over legalisatie van abortus tijdens een bescheiden debat. De parlementsleden discussieerden naar aanleiding van het rapport.
Tekenend is dat de discussie niet plaatshad tijdens een officiële vergadering van het Ugandese parlement, maar tijdens een discussiedag van leden van het Parlementaire Forum voor Reproductieve Gezondheidszorg, Bevolking en Voedselzekerheid. Het rapport was slechts een van de onderwerpen op de agenda.