„Irak is bereid wapeninspectie toe te laten”
De Iraakse president Saddam Hussein heeft een Britse parlementariër gezegd dat hij internationale wapeninspecteurs wil toelaten. Dat bericht het Britse weekblad The Mail on Sunday. Het blad baseert zich op de Britse parlementariër George Galloway (lid van de Labour-partij van premier Blair), die donderdag in Irak was en Saddam in een geheime ondergrondse bunker bij Bagdad ontmoette.
Vorige week nodigde Bagdad VN-wapeninspecteurs uit voor „technische gesprekken” die een basis zouden kunnen vormen voor wapeninspecties. Londen en Washington hebben het aanbod afgedaan als een truc.
Volgens Galloway wil Saddam betere betrekkingen met Londen en vroeg de president zich af waarom Groot-Brittannië „zich meer tegen ons keert dan andere Europese landen.” Saddam zei ook dat zijn troepen klaarstaan en in de straten en op de daken zullen vechten en zich nooit zullen overgeven bij een eventuele invasie. De dictator parafraseerde hiermee de Britse regeringsleider Winston Churchill, die in de Tweede Wereldoorlog zei: „We zullen vechten op de stranden. We zullen vechten in de velden en in de straten en de heuvels. We zullen ons nooit overgeven.”
Irak heeft ook Amerikaanse Congresleden uitgenodigd voor een bezoek aan het land. Washington heeft aangegeven hiervoor niet te voelen. Irak zei zaterdag hiermee geen genoegen te nemen en te wachten op een officieel antwoord van het Congres.
De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag gezegd dat zijn regering adviezen vraagt aan het Congres en de Amerikaanse bondgenoten over een militaire operatie in Irak. Hij herhaalde nog eens dat de regering geen datum heeft bepaald voor een aanval op Irak of andere stappen.
Iraakse oppositieleiders die een bezoek brachten aan Washington toonden zich optimistisch over de voornemens van de Amerikaanse regering. Ze zeiden te verwachten dat de regering iets zal doen om het Iraakse regime te vervangen. „We werken samen om dat te vergemakkelijken, omdat de Verenigde Staten het uiteindelijk met ons eens zijn dat de beslissing aan de Iraakse bevolking is”, zei Sharif Ali van het Iraaks Nationaal Congres.
De Irakezen spraken onder meer met minister van Defensie Donald Rumsfeld en via een videoverbinding met vice-president Dick Cheney. Zij zouden hebben benadrukt dat zij streven naar een democratische regering in Irak. Bush zei op een persconferentie op de Ridgewood Country Club in Texas, waar hij zijn vakantie doorbrengt, dat de VS over vele mogelijkheden beschikken om de dreiging die van Irak uitgaat weg te nemen. Op de vraag of de Amerikaanse bevolking bereid is de levens van militairen op te offeren voor een regeringswisseling in Irak reageerde Bush met de ontkenning dat er plannen bestaan voor een militaire aanval op korte termijn. „Ik denk wel dat de Amerikanen begrijpen dat massavernietigingswapens in de handen van leiders als Saddam Hussein erg gevaarlijk zijn voor onszelf en onze bondgenoten”, aldus Bush. Saddam blijft volgens hem een vijand, totdat het tegendeel wordt bewezen.
Drie van de vier Fransen zijn tegen een aanval op Irak, met of zonder Franse deelname. Dat bleek uit een zondag verschenen opiniepeiling in het weekblad Journal du Dimanche. Slechts 6 procent van de Fransen is ronduit voor Franse militaire interventie in Irak; 20 procent staat daar overwegend negatief tegenover, 16 procent overwegend positief; 25 procent is tegen. Als alleen de Amerikanen Irak aanvallen, zou 18 procent dat steunen; 76 procent is daartegen.