Deel zorgwerknemers overweegt ander werk
ZOETERMEER (ANP) - Drie op de tien werknemers in de zorg overwegen te stoppen met de huidige baan wegens agressie op de werkvloer. Dat betekent niet dat het personeel weg wil uit de zorg.
Ze kunnen ook een andere werkgever zoeken als verpleegkundige of verzorgende, want de aanpak van agressie, intimidatie en pesten verschilt sterk per instelling. Zo zijn werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen negatiever dan hun collega’s in ziekenhuizen.Dat stelde bestuurster Elise Merlijn van de Abvakabo FNV donderdag op basis van een onderzoek onder ruim 1200 werknemers in de zorg. De FNV-bond organiseert de komende dagen tijdens de vakbeurs voor verpleegkundigen en verzorgenden Nursing Event in de Utrechtse Jaarbeurs speciale workshops voor werknemers over het omgaan met agressie.
Merlijn is erg geschrokken van de resultaten. „Dat het probleem groot is, blijkt wel uit het feit dat we binnen drie weken ruim 1200 reacties op onze vragen binnen hadden.” Volgens de vakbondsbestuurster overweegt de FNV-bond een meld- en adviespunt in te richten om de leden te helpen bij ongewenst gedrag en de problemen beter te registreren.
De verpleeg- en verzorgingshuizen spannen volgens Merlijn de kroon als het gaat om agressie, intimidatie en pesten op de werkvloer. Vier van de tien werknemers in deze zorgsector overwegen wegens de verstoorde werksfeer een andere baan te zoeken. „Vooral het pesten door collega’s en leidinggevenden komt hier vaker voor.”
Van alle ondervraagden heeft 83 procent wel eens te maken gehad met agressie, intimidatie of pesten. Bijna vier op de tien zijn er het afgelopen jaar tien keer of vaker mee geconfronteerd. Over het algemeen ervaart 79 procent de patiënten als de belangrijkste bron van agressie. Een derde heeft te maken met ongewenst gedrag van bezoekers en familie van de patiënt en 16 procent heeft last van collega’s.