Buitenland

Congres: Hulp in ruil voor erkenning Israël

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd waarin financiële steun aan de Palestijnse autoriteiten afhankelijk wordt gemaakt van erkenning van Israël.

Buitenlandredactie
8 December 2006 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Het gaat om een door zowel de Democraten als Republikeinen gesteund voorstel dat eerder al werd aangenomen in de Senaat.Leiders in het Congres hopen dat het aan president Bush voor te leggen wetsvoorstel een bijdrage zal leveren aan het weer tot leven wekken van het vredesproces in het Midden-Oosten. De VS hebben na het aantreden van de regering onder leiding van de radicale Hamas de financiële steun aan de Palestijnen al opgeschort, maar het Congres wil de financiële boycot nu verder formaliseren.

Hamas wijst erkenning van Israël ondanks de boycot van de internationale gemeenschap nog steeds van de hand en wil niet verder gaan dan een bestand met de Joodse staat. De VS en de EU hebben het afgelopen halfjaar alleen nog maar humanitaire hulp verstrekt aan de Palestijnen. De economische boycot heeft geleid tot een verdere verslechtering van de Palestijnse economie en het fors oplopen van het armoedecijfer.

Een adviescommissie van de PLO heeft de Palestijnse leider Mahmud Abbas aangeraden de regerende Hamaspartij nog een korte tijd te gunnen om de economische crisis in de Palestijnse gebieden op te lossen, maar nieuwe verkiezingen uit te schrijven indien Hamas er niet in slaagt de situatie te verbeteren. Dat heeft een van de leden van de adviescommissie, Saeb Erekat, donderdag gezegd.

Abbas maakt naar verwachting volgende week in een toespraak bekend hoe hij de situatie wil aanpakken.

Nadat vorige week de onderhandelingen tussen beide partijen stukliepen, overweegt Abbas nu wat zijn mogelijkheden zijn om de situatie in zijn land te verbeteren. Indien de Palestijnse leider besluit Hamas aan de macht te laten, riskeert hij dat de internationale boycot gehandhaafd blijft en de economische situatie verslechtert. Vorming van een regering zonder Hamas heeft evenwel geringe kans van slagen doordat deze partij een meerderheid in het parlement vertegenwoordigt. Besluit Abbas opnieuw verkiezingen uit te schrijven, dan bestaat de kans dat zijn onderling verdeelde Fatah opnieuw een nederlaag zal lijden. Hamas wijst nieuwe verkiezingen af omdat ze „voorbijgaan aan het besluit van het Palestijnse volk, toen het Hamas als zijn vertegenwoordiger koos.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer