US Airways vraagt uitstel van betaling
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways heeft zondag uitstel van betaling gevraagd bij de faillissementsrechtbank in Alexandria (Virginia). De maatschappij wil hiermee tijd winnen voor een ingrijpend herstructureringsprogramma dat in de eerste plaats gericht is op drastische kostenbesparingen.
US Airways is in grootte de zevende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf verkeerde al vóór de aanslagen op 11 september vorig jaar in moeilijkheden. Door de aanslagen werd de situatie nog erger. Daar kwam bovendien bij dat de operatiebasis van US Airways, Reagan National Airport in Washington, wekenlang gesloten bleef, terwijl het luchtruim drie dagen na de aanslagen geleidelijk aan alweer openging.
Ondanks financiële steun van de overheid boekte US Airways vorig jaar een verlies van 2,1 miljard dollar (2,1 miljard euro). In de eerste zes maanden van dit jaar werd een verlies van 517 miljoen dollar genoteerd. Het bedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast van 7,83 miljard dollar.
Drie banken zijn bereid het bedrijf een overbruggingskrediet van 500 miljoen dollar te geven. Het gaat om Credit Suisse First Boston, Bank of America en Texas Pacific Group. Onderhandelingen met de pilotenvakbond leverden US Airways al een besparing van 570 miljoen dollar op in ruil voor de belofte dat de vliegers geen verdere inleveringen te wachten staan.
Onderhandelingen met de bonden voor administratief en onderhoudspersoneel zijn bijna afgerond. Hier streeft de maatschappij naar inleveringen ter waarde van 182 miljoen dollar. Topman David Siegel is ervan overtuigd dat de maatschappij met deze bezuinigingen en met een herschikking van de schuldenlast levensvatbaar blijft. „Als wij het met onze crediteuren eens kunnen worden over een goede regeling, dan kunnen wij deze faillissementsfase volgens mij in het eerste kwartaal van volgend jaar afsluiten”, aldus Siegel. Tijdens de handel buiten de beurs om zakte het aandeel van de luchtvaartmaatschappij de afgelopen dagen tot 2,40 dollar.