Bush praat nog niet met Iran en Syrië
WASHINGTON (ANP/AFP) – De Amerikaanse president Bush heeft donderdag de suggestie verworpen met Iran en Syrië in gesprek te treden ten einde het geweld in Irak te beteugelen. Bush sprak op een persconferentie in Washington samen met de bezoekende Britse premier Blair.
Bush verwelkomde het rapport van de Irak Studie Groep, een woensdag gepubliceerde analyse van het Amerikaanse beleid in Irak gemaakt op verzoek van Amerikaanse parlementariërs. Het bleek vernietigend en suggereerde een dialoog met onder meer Iran en Syrië.Bush erkende dat het slecht gaat in Irak, maar van een snelle toenadering tot Teheran en Damascus zag hij het niet komen. Eerst moeten die landen volgens Bush ophouden terrorisme te steunen en ze moeten zich duidelijk achter de niet–sektarische democratische regering van Irak opstellen. Iran moet bovendien afzien van de verrijking van uranium en Syrië mag het buurland Libanon niet langer destabiliseren.
Het is volgens Bush een goede zaak te strijden voor een Irak dat zichzelf kan regeren en onderhouden. Maar extremisten in en buiten het land willen zo’n Irak voorkomen. Het geweld in Irak is geen gevolg van verkeerde planning, beklemtoonde Bush. Hij zei dat de door de studiegroep gelanceerde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak alleen voor het eerste trimetser van 2008 haalbaar is als de omstandigheden dat toelaten.
Waarnemers zeiden dat zowel Bush als Blair donderdag in Washington niet de indruk maakte al een grote wijziging in hun beleid ten aanzien van het Midden–Oosten te overwegen. Bush herhaalde echter wel dat hij de aanbevelingen uit het rapport serieus zal bekijken. De studiegroep bepleitte een bredere benadering van het Irak–conflict, waarbij ook naar de crises in de rest van de regio gekeken dient te worden. Bush erkende dat een nieuwe benadering nodig kan zijn.
Blair herhaalde zijn visie dat de volkeren van het Midden–Oosten de keuze moeten maken tussen een wereldlijke of religieuze dictatuur enerzijds of de mogelijkheden die democratie biedt en „die wij in het westen koesteren" anderzijds.
De Britse premier verwelkomde het rapport van de studiegroep met name de oproep die het doet om het Israëlische–Palestijnse conflict op te lossen. Hij gaat binnenkort naar het Midden–Oosten om te proberen Israëli’s en Palestijnen om de tafel te krijgen.