Binnenland

Meer controle AID op welzijn dieren

DEN HAAG (ANP) – De Algemene Inspectiedienst AID wordt in 2007 met vijftien voltijdsbanen versterkt om beter toezicht te kunnen houden bij veemarkten en slachterijen. Dat maakte minister Veerman (Landbouw) donderdag bekend.

7 December 2006 20:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Veerman deed deze belofte tijdens de discussie met de Tweede Kamer over dierenwelzijn. Om misstanden eerder te signaleren zegde hij tevens toe dat hij er bij de veemarkten op aan gaat dringen om camera’s te plaatsen. „Sinterklaas komt laat dit jaar, maar ik ben blij met de toezegging", reageerde Van Velzen (SP).De nieuwe Tweede Kamer, met onder meer de Partij voor de Dieren, vroeg tijdens de begrotingsbehandeling voor 2007 veel aandacht voor dieren en hun welzijn. Veerman vond de aandacht voor de bioindustrie te eenzijdig. „Laten we een beetje sympathie houden met de mensen die al die tijd hebben geprobeerd op een nette manier dieren te houden. Ik laat ze niet wegzetten als boeven. We hebben met z’n allen geprofiteerd van het systeem en dat doet iedereen die goedkoop vlees koopt nog", aldus de vertrekkende minister.

Hij hield de Kamer voor dat veranderingen stap voor stap samen moeten worden genomen. Met de Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP verschilt hij van mening over de wijze waarop en het tempo waarin we dingen kunnen veranderen.

Het voorstel van de Partij voor de Vrijheid (PVV) om een nationaal alarmnummer voor dieren te openen, vond de minister een goed idee. Veerman deelde de zorgen van de Kamer over het onverdoofd castreren van biggen. „We willen er vanaf en willen geurdetectie aan de slachtlijn". De biggen worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees een zogeheten berengeur krijgt.

Vooruitlopend op een Europees verbod op de ingreep dat in 2009 wordt verwacht, wil Veerman weten of onder verdoving castreren een goede optie is of dat het middel erger is dan de kwaal. Onderzoek moet dat volgens hem duidelijk maken. Hoewel ook landbouworganisatie LTO en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) willen meewerken aan het verdwijnen van onverdoofd castreren, is het volgens Veerman niet te verwachten dat Nederland op korte termijn een stroom vlees van niet–gecastreerde varkens levert. „Het grootste deel van dit vlees gaat naar Duitsland en dat land is niet bereid vlees van ongecastreerde varkens af te nemen", aldus Veerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer