Buitenland

Irakezen reageren lauw op rapport

BAGDAD (AP) - De eerste reacties in Irak op het rapport dat de Amerikaanse onderzoekscommissie voor Irak woensdag uitbracht waren lauw, hoewel het rapport pittige beleidsveranderingen aanbeveelt.

7 December 2006 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Een medewerker van premier Nuri al-Maliki zei dat Irak genoeg oliereserves heeft om vermindering van de economische steun te overleven en dat de Iraakse strijdkrachten al geruime tijd bezig zijn de leiding over te nemen bij veiligheidsoperaties.De medewerker, die anoniem wilde blijven, zei te verwachten dat de aanbevelingen van de commissie hooguit zullen leiden tot een beperkte revisie van de strategie in Irak en niet tot drastische verandering.

Hij zei verder dat de regering de komende dagen gezanten naar de buurlanden stuurt om te peilen of er een regionale conferentie kan worden georganiseerd.

Falah Shanshal, een parlementslid van het sjiitische blok dat trouw is aan de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr, zei dat de Irakezen hun problemen moeten oplossen en dat het land op eigen benen kan staan. Ook hij wees erop dat Irak met zijn olie niet bang hoeft te zijn voor vermindering van economische steun. Irak kan zijn leger opbouwen zonder hulp van anderen, zei hij.

De veiligheidsadviseur van president Jalal Talabani, Wafiq al-Samarraie, zei voor de zender Al-Jazeera dat de streefdatum van 2008 voor een Amerikaanse terugtrekking realistisch was en zelfs kan worden vervroegd als van tevoren te juiste maatregelen zouden worden genomen.

Enkele Amerikaanse militairen in Irak zeiden het een prima idee te vinden om de rol van het Amerikaanse leger te verleggen naar het ondersteunen van het Iraakse leger, maar toonden tegelijk weinig vertrouwen in dat leger.

„Ze zijn niet echt geoefend. Ze zitten maar een beetje thee te drinken in plaats van op patrouille te gaan. Ze zijn bang voor wat er gedaan moet worden”, zei de 20-jarige militair Diego Cabezas in de opstandige provincie Anbar. „Zelfs als wij vertrekken blijft het hier chaos. De regering is niet sterk genoeg en het leger niet klaar om op eigen kracht te opereren.”

Mahmud Othman, een vooraanstaande Koerdische politicus, zei voordat de inhoud van het rapport bekend was dat de VS volgens hem hun steun willen afbouwen om de Iraakse regering te pressen meer te doen om de milities te ontmantelen en het sektarisch geweld te beteugelen. Zoiets kan negatief uitpakken, zei hij en hij wees erop dat volgens de Conventie van Genève bezetters verantwoordelijk zijn voor alle aspecten van een land en verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van op te geven. „Aan de andere kant kan het ervoor zorgen dat de Iraakse regering de realiteit onder ogen ziet en iets gaat doen om de chaos te stoppen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer