Buitenland

Israël en Palestijnen praten door

De Israëlische premier Ariel Sharon is niet van plan vredesonderhandelingen aan te gaan met de huidige Palestijnse leiders, die hij ziet als „een moorddadige bende.”

AP
9 August 2002 11:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:44
TEL AVIV - Vrienden bewijzen de laatste eer aan Adelina Gunanan, een van de twee Filipijnse vrouwen die deze week het leven verloren bij een door een Palestijn gepleegde zelfmoordaanslag. - Foto EPA
TEL AVIV - Vrienden bewijzen de laatste eer aan Adelina Gunanan, een van de twee Filipijnse vrouwen die deze week het leven verloren bij een door een Palestijn gepleegde zelfmoordaanslag. - Foto EPA

Sharon zei dat donderdagin een televisietoespraak. Toch worden de gesprekken over een gedeeltelijke terugtrekking van het Israëlische leger uit de bezette Palestijnse gebieden volgende week hervat.

Iedere poging met „de terroristen” te praten zal er alleen maar toe leiden dat zij de Israëliërs opnieuw verraden, aldus Sharon. Tegelijkertijd lieten Israëlische veiligheidsfunctionarissen weten dat zij de gesprekken met hun Palestijnse collega’s die eerder donderdag werden afgebroken, begin volgende week zullen voorzetten.

De gesprekken gaan over een voorstel van de Israëlische minister van Defensie, Binyamin Ben-Eliëzer. Israël wil zich terugtrekken uit een deel van de bezette gebieden in ruil voor garanties dat van daaruit geen aanslagen zullen worden gepleegd. Het Palestijnse kabinet ging woensdag in principe akkoord, maar de onderhandelingen over de details werden later afgebroken, volgens de Palestijnen omdat Israël opeens het voorstel veranderde.

Sharon zei donderdag dat er met de Palestijnen nu eenmaal niet te praten valt. Vrede is het doel waarnaar Israël streeft, maar „tussen ons en het doel staat de terroristische bende, de corruptie en de terreur van de Palestijnse Autoriteit.” De enige oplossing is het vertrek van het Palestijnse leiderschap, herhaalde Sharon in zijn toespraak.

Ook de Amerikaanse president George Bush heeft opgeroepen tot het vertrek van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Toch bevond een hoge delegatie van Arafats regering zich donderdag in het Witte Huis voor overleg met Bush’ nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Later spraken de Palestijnen ook met minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

De kwestie-Arafat is niet aan de orde gekomen, zei de woordvoerder van Rice. Wel heeft Rice herhaald dat de Verenigde Staten streven naar de oprichting van een Palestijnse staat. Het hoofd van de Palestijnse delegatie, Saeb Erekat, zei voorafgaand aan de gesprekken dat het vredesproces gedoemd is te mislukken zonder hulp van de Amerikanen. Israël en de Palestijnen voeren de onderhandelingen, maar hebben een derde partij nodig die beide partijen aan hun beloften houdt, zei Erekat.

De in juni benoemde Palestijnse veiligheidsminister Abdel Razak Yehiyeh zei donderdag dat hij binnen een paar dagen George Tenet zal ontmoeten, de chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Tenet worstelt met een opdracht van Bush om uit te zoeken hoe er een einde kan worden gemaakt aan de Palestijnse zelfmoordaanslagen. Tot nu toe hebben zijn inspanningen weinig succes gehad.

Op de Westelijke Jordaanoever viel het Israëlische leger Beit Lahia binnen. Honderden Palestijnse kinderen en tieners bekogelden de vier Israëlische tanks met stenen, waarna soldaten het vuur openden. Eén tiener kwam om het leven, vier anderen raakten gewond. Volgens het leger openden de soldaten het vuur omdat zij het gevoel hadden dat er sprake was van een levensbedreigende situatie.

De voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben-Ami stapt uit het parlement uit onvrede met de rol van zijn Arbeiderspartij in de regering van premier Ariel Sharon. Hij maakte zijn vertrek als parlementslid donderdag op een persconferentie bekend.

Ben-Ami was vanaf het begin tegen het toetreden van de Arbeiderspartij tot de huidige coalitieregering. Hij heeft de partij herhaaldelijk opgeroepen de regering te verlaten, omdat deze niet van plan zou zijn vrede te sluiten met de Palestijnen. Ben-Ami is ervan overtuigd dat Israël en de Palestijnen uiteindelijk moeten terugkeren naar de onderhandelingen over de vredesvoorstellen die in 2000 in Camp David zijn besproken, zei hij donderdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer