Veenendaal steunt eerste burgerinitiatief
VEENENDAAL - Het eerste burgerinitiatief in de geschiedenis van Veenendaal kan rekenen op steun van alle fracties in de gemeenteraad.
Dat bleek maandagavond tijdens de vergadering van de commissie stad, waar de indieners het initiatief toelichtten.Alle aanwezige fracties waren positief over het initiatief om een deel van de begraafplaats Munnikenhof een monumentale status toe te kennen. Ook de VVD zegde steun toe, hoewel die fractie geen voorstander is van het burgerinitiatief op zichzelf.
Het initiatief is in 2005 op voorstel van GroenLinks in de Veenendaalse politiek terechtgekomen. Een burger kan sinds dat besluit een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten, als hij ten minste zestig medestanders heeft.
Het initiatief voor een monumentale status is nu omgezet in een raadsvoorstel. De gemeenteraad zal zich daar half december over buigen in een vergadering.
Wethouder Sanders liet zich positief uit over het pleidooi van de initiatiefnemers. Wel moet de gemeente beseffen dat door een monumentale status de wensen van nabestaanden in het gedrang zouden kunnen komen, meent hij. „Willen zij een nieuwe steen plaatsen? Dat is bij een beschermde status niet meer mogelijk.”
Volgens de SGP doet het voorstel, ondertekend door 150 Veenendalers, recht aan de cultuurhistorische waarde van de begraafplaats. De CU is het daarmee eens: „Elke grafsteen laat een verhaal zien.”
Het CDA vindt dat de waarde van begraafplaats en grafzerken -in de woorden van indiener Aalbers „herkenbare kunst”- ook geldelijk gesteund hoort te worden. „Cultuur mag wat kosten”, stelt de fractie.
Of dat geld uit het huidige budget voor monumenten moet komen, zoals de initiatiefnemers voorstellen, is de vraag. Volgens GroenLinks mag het behoud van de begraafplaats niet ten koste gaan van het beschikbare geld voor andere monumenten.
Ook wethouder Sanders stelt dat een monumentale status voor de Munnikenhof om een apart budget vraagt.