Britten en Polen voorzien terugtrekking uit Irak
LONDEN (AP) – Groot–Brittannië verwacht eind 2007 duizenden manschappen te kunnen terugtrekken uit Irak. De Britse minister van defensie Des Browne heeft dit maandag gezegd. Ook de Poolse president Lech Kaczynski zei te verwachten dat de resterende negenhonderd Polen in Irak eind 2007 kunnen worden teruggetrokken.
De Italiaanse premier Romano Prodi kondigde aan dat eind deze week de laatste resterende Italiaanse militairen in Irak naar huis terugkeren.Vorige week zei de Britse minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett al dat Londen wellicht komend voorjaar de veiligheidsoperatie in de zuidelijk stad Basra kan overdragen aan de Irakezen. Eerder, in januari, hopen de Britten de macht over te dragen in de provincie Maysan, die grenst aan Iran.
Browne zei dat de overdracht van de veiligheidsoperaties geen volledige Britse terugtrekking tot gevolg zal hebben. Ook benadrukte hij dat niet de deadline maar de veiligheidssituatie beslissend zal zijn voor de terugtrekking.
De defensieminister zei niet te verwachten dat snel een einde zal komen aan de sektarische strijd in Irak, maar betuigde zich tegenstander van een opdeling van het land in soennitische, sjiitische en Koerdische regio’s. Hij riep Syrië en vooral ook Iran op hun invloed aan te wenden voor verdere stabilisatie van Irak. Volgens Browne kan Teheran op dit punt veel meer doen dan nu het geval is.
Poolse leiders gaven eerder formeel toestemming voor de Poolse missie in Irak tot eind 2006, maar zeiden ook te verwachten dat de Poolse militairen langer in het land zouden blijven. Het Poolse weekblad Newsweek Polska berichtte op basis van een gelekt defensiedocument dat Warschau nu terugtrekking overweegt in juli 2007. Wellicht in reactie hierop zei Kaczynski dat geen besluit is genomen over de terugtrekking, maar dat die niet later zal plaatsvinden dan eind 2007.
Italië was ruim drie jaar actief in Irak. De regering van premier Silvio Berlusconi stuurde zo’n 2.700 militairen naar het land, maar Berlusconi’s opvolger Prodi besloot in mei al ongeveer elfhonderd militairen terug te halen. Later volgden nog enkele honderden, zodat er nu nog zestig tot zeventig Italiaanse manschappen in Zuid–Irak verblijven
De Italiaanse bevolking was van het begin af in meerderheid tegen deelname aan de bezetting van Irak gekant. Prodi lost met het terughalen van de militairen een campagnebelofte in.