Brief GB aan Lodenstein
APELDOORN - Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland heeft een brief gestuurd aan het bestuur van het Van Lodensteincollege en het Hoornbeeck College over de onrust die is ontstaan over het beleid rond de benoeming van bestuursleden.
Dat wordt donderdag gemeld in de Waarheidsvriend, het orgaan van de bond.„In het geheel van de gereformeerde gezindte en in de achterban van de Gereformeerde Bond in het bijzonder, is immers veel onrust ontstaan en grote bezorgdheid verwoord over het genomen besluit geen bestuurszetels meer te reserveren voor hervormden, die sinds 1 mei 2004 behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland”, zo schrijft drs. P. J. Vergunst.
De algemeen secretaris stelt dat de brief van het hoofdbestuur met name voortkomt „uit onze zorg over de teloorgang van het bijbels-reformatorisch onderwijs in ons land, waar het genomen besluit, ongetwijfeld onbedoeld, aan meewerkt.” Het bestuur van de Gereformeerde Bond heeft het schoolbestuur gevraagd zijn besluit te heroverwegen, omdat dit het geheel van het christelijk onderwijs niet dient. „Er wordt immers een bres geslagen tussen degenen die begeren in gehoorzaamheid aan de Schrift en in gebondenheid aan de gereformeerde belijdenis hun plaats in de kerk én het geheel van de samenleving in te nemen.”
Vergunst schrijft verder dat er voor gemeenten in de Protestantse Kerk de kerkordelijke mogelijkheid is om zich op basis van de ”Verklaring gebonden aan het gereformeerd belijden” of het convenant van de classis Alblasserdam aan het gereformeerd belijden te binden. Dat maakt „dat hervormden die zich lieten meenemen naar de Protestantse Kerk geen principiële koerswijziging ondergingen”, aldus Vergunst.
Daarbij zou het schoolbestuur zich, volgens de brief, moeten realiseren dat er „geen bestuurszetels worden toegewezen aan kerkgenootschappen, maar aan leden die op hun eigen (gereformeerde) wijze in een breder verband participeren.”
Mr. A. Dangremond, lid van het bestuur van het Van Lodenstein- en het Hoornbeeck College, zegt in een reactie dat er inderdaad veel onrust is ontstaan omdat niet duidelijk is wat het bestuur nu precies besloten heeft. „Het enige feit is dat de Protestantse Kerk in Nederland als landelijke kerk niet meer met zoveel woorden genoemd wordt in onze statuten. Dat vindt zijn oorzaak in het feit dat dat kerkgenootschap landelijk gezien niet meer exclusief gereformeerd is. Maar tegelijk hebben wij nooit gezegd dat leden van onze schoolvereniging die lid zijn van een gemeente in de PKN die zich gebonden heeft aan het gereformeerd belijden, niet meer in het bestuur zouden kunnen komen. Mensen die het gereformeerde belijden onderschrijven, kunnen lid worden van de schoolvereniging en kunnen dus ook in het bestuur komen.”
Volgens Dangremond maken de statuten van de schoolvereniging ook melding van ”overige gemeenten” waaruit bestuursleden benoemd kunnen worden. „Daarbij kun je dus ook denken aan leden van gemeenten binnen de PKN die het gereformeerde belijden onderschrijven.”
Dangremond zegt de ophef die is ontstaan zeer te betreuren. „We overwegen als bestuur een vervolgstap te zetten in deze kwestie wat betreft de communicatie. Daarover zullen we vrijdagavond met elkaar spreken. Het spreekt voor zich dat ik niet via de pers met het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in gesprek ga. Maar degenen die ons over deze kwestie hebben geschreven, krijgen zeker een reactie van ons.”