Weigeren ambulancevervoer mogelijk
ZWOLLE (ANP) - Als een ambulanceverpleegkundige zich niet in staat acht een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis te vervoeren, moet hij dat weigeren.
AmbulanceZorg Nederland werkt aan aanscherping van de richtlijnen voor ambulancepersoneel. Aanleiding is een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waaruit blijkt dat een ambulanceverpleger een tweejarig jongetje een antibioticum toediende via een infuus, terwijl dat via een neussonde had gemoeten. Het kind overleed vrijwel meteen daarna.Het incident gebeurde 1 juni vorig jaar bij vervoer van het Universiteit Medisch Centrum Groningen naar streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo. De betrokken verpleegkundige erkende de fout en kreeg van de rechter een werkstraf.
Uit het rapport van de inspectie blijkt dat er onduidelijkheid heerst over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van ambulanceverplegers.
AmbulanceZorg Nederland legt de momenteel de laatste hand aan de aangescherpte richtlijnen. Die betreffen niet alleen het handelen van de verpleegkundige, maar ook de identieke aansluitng van materiaal in de ambulances.
„Bij de overdracht van informatie tussen ziekenhuis en ambulance kan veel fout gaan”, erkent direceur Koos Reumer van AmbulanceZorg Nederland. „Ondersteunende regels voor de verleegkundige op de ambulance zijn daarom noodzakelijk. Een werkschema moet de verpleegkundige helpen de vraag te beantwoorden of hij competent is het vervoer te doen.”