Binnenland

Geen nat pak meer om vogel te redden

DRONRIJP - Onverrichter zake moest Dierenambulance Leeuwarden vorige week terugkeren toen er in het centrum een dode kat in het water dreef. Sinds vrijdag is het verleden tijd dat de vrijwilligers niet bij dieren in het water kunnen komen. De stichting gaat er, behalve met de reguliere ambulance, ook met een boot op uit. „Op deze manier zijn we een stuk mobieler.”

Janita ten Voorde
17 November 2006 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

„Help, help, daar drijft een aap in het water”, schreeuwen de vrijwilligers van Dierenambulance Leeuwarden vanaf de kant. De kleine groene motorboot in de haven van het Friese plaatsje Dronrijp geeft vol gas. Snel tovert de bemanning een schepnet tevoorschijn. Even later ligt de bruine knuffelaap droog in de boot.Leden van Dierenambulance Leeuwarden demonstreerden vrijdag hoe ze dieren uit het water redden. Als eerste van Nederland maakt de stichting gebruik van een boot. „Rond Leeuwarden liggen veel watergebieden. Tot voor kort stroopten vrijwilligers de broekspijpen op en haalden een nat pak om een zieke vogel te redden. Hierdoor liepen ze wonden en ontstekingen op. Met een boot is dat gelukkig verleden tijd,” vertelt secretaris Henriëtte Verhoef-Jacobs.

Een ander voordeel van een boot is de grotere mobiliteit die de dierenambulance hierdoor heeft, zegt Verhoef. „Regelmatig moesten we de brandweer inschakelen. Vorige week bijvoorbeeld dreef er in het centrum van Leeuwarden een dode kat in het water. We konden er niet bij. Mensen begrijpen dat niet, en wij gaan met een ontevreden gevoel naar huis. Vanaf vandaag kunnen we dit soort klussen wel opknappen.”

De dierenambulance heeft de boot gekregen van de Wilhelmina Davyt-Keuchenius Stichting. Deze stichting beheert een legaat dat wordt gebruikt voor stichtingen en verenigingen in Nederland die zich inzetten voor het welzijn van dieren. De Friezen kregen eerder ook al een ambulance van de stichting, maar na die aanschaf was er nog geld over.

De Dierenambulance Leeuwarden redde vorig jaar ruim honderd vogels, waarvan er zeventig weer zijn teruggezet in de natuur. Verhoef: „Dit jaar verwachten we nog meer dieren te kunnen helpen. Dat is onze plicht, want het zijn prachtige schepsels.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer