Democraten in VS winnen ook Senaat
NEW YORK - De Republikeinse senator George Allen van de staat Virginia heeft gisteren zijn nederlaag toegegeven tegenover zijn Democratische opponent, Jim Webb. De nederlaag bevestigde formeel dat de Democraten de meerderheid in de Senaat hebben veroverd, waarmee de machtsovername van de Democraten in beide huizen van het Amerikaanse Congres (Senaat en Huis van Afgevaardigden) na de verkiezingen van dinsdag compleet is.
Het verschil tussen beide kandidaten bedroeg uiteindelijk 9000 stemmen. Dat is minder dan 1 procent van de 2,3 miljoen stemmen die er in Virginia werden uitgebracht. Dat gaf Allen het recht om een hertelling te vragen, maar volgens zijn adviseurs had dat weinig zin. Zo’n hertelling zou misschien enkele honderden stemmen hebben gescheeld, maar zeker geen 9000 stemmen. „Het heeft geen zin om het verkiezingsproces met een hertelling nog langer te rekken. Webb heeft gewonnen, zij het met een krappe meerderheid”, aldus Allen.Republikeinen en Democraten beschikken in de Senaat beide over 49 zetels, maar de Democraten krijgen steun van twee onafhankelijke senatoren. Het gaat om Joseph Lieberman, die in zijn thuisstaat Connecticut de Democratische voorverkiezingen verloor, maar als onafhankelijk senator vervolgens toch werd herkozen. De tweede onafhankelijke senator is Bernard Sanders uit Vermont. Beide senatoren hebben aangekondigd zich in de praktijk te zullen aansluiten bij de Democratische fractie.
Dat betekent dat de Republikeinse president Bush in zijn laatste twee jaren in het Witte Huis verder zal moeten met een door de Democraten gedomineerd Congres. Hij beloofde gisteren samenwerking met de Democraten na een lunch op het Witte Huis met Nancy Pelosi, de Democrate die voorzitster wordt van het Huis van Afgevaardigden. „Wij zijn het niet over alles eens, maar wij zijn het er wel over eens dat wij ons best zullen doen gezamenlijk de grote problemen aan te pakken waarmee wij geconfronteerd worden”, aldus Bush.
Pelosi benadrukte dat zij binnenkort voorzitter is van het gehele Huis van Afgevaardigden, en niet alleen van de Democratische fractie. „Ik kijk ernaar uit in die nieuwe functie samen te werken met de Republikeinse minderheid en met de regering”, aldus Pelosi. Vriendelijkheden alom, vooral naar buiten toe. Binnen de Democratische partijgelederen spelen zich felle gevechten af om de voorzitterschappen van invloedrijke commissies in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat.
De Republikeinen zoeken intussen zondebokken voor hun nederlaag. Partijvoorzitter Ken Mehlman heeft al aangekondigd op te stappen. Sommige Republikeinen zeggen verbluft te zijn over de bewering van het Witte Huis dat het vertrek van de omstreden minister van Defensie Rumsfeld al langer gepland was. Ze vragen zich af waarom het aftreden pas de dag na de verkiezingen werd bekendgemaakt. „Als dit weken of maanden eerder was gebeurd, hadden wij een nederlaag in de Senaat misschien kunnen vermijden”, aldus Newt Gingrich, voormalig Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.