Zorgen na aanslag op christelijke school
In christelijke kringen in Pakistan bestaat grote bezorgdheid na de schietpartij bij een christelijke school in Murree in het noorden van het land, die maandag aan zes mensen het leven kostte. Een christelijke delegatie heeft dinsdag de Pakistaanse autoriteiten in de zuidelijke provincie Sindh om betere bescherming van kerken en onderwijsinstellingen verzocht.
De Pakistaanse politie zei dat granaten, messen en munitie waren gevonden die door de gemaskerde daders op het schoolterrein waren achtergelaten. Kennelijk waren dezen van plan leerlingen van de school te vermoorden of te gijzelen. De uitvoering van het plan werd verijdeld door veiligheidspersoneel. Onder de doden waren twee bewakers, een receptionist, een kok en een metselaar.
De politie in Pakistaans Kasjmir vermoedt dat de daders de drie mannen zijn die dinsdag om het leven kwamen nadat zij op een weg bij Dheekot, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Murree, waren aangehouden. De mannen hadden gezegd dat zij niet de vijanden van de politie waren, maar „degenen die de ongelovigen in Murree hebben vermoord.” De drie kwamen volgens een politiewoordvoerder om toen tijdens een vluchtpoging een handgranaat explodeerde.
Bij de aanslag van maandag raakte geen van de 150 leerlingen gewond. Ook de leraren, in meerderheid Britten, bleven ongedeerd. De leerlingen, onder wie Amerikanen, Australiërs, Europeanen en Nieuw-Zeelanders, zijn kinderen van zendelingen in Zuid-Azië.
De school, die in 1965 werd opgericht, sloot kort na de aanslagen van 11 september vorig jaar de deuren, maar werd in februari dit jaar opnieuw in bedrijf genomen. De lessen waren dinsdag opgeschort en het schoolbestuur vergaderde over mogelijke sluiting van de instelling.
In oktober kwamen zestien mensen om het leven bij een aanslag op een kerk in Behawalpur. In maart kostte een aanslag op een kerk in de diplomatenwijk van Islamabad aan vijf mensen het leven.
In Karachi, waar de meeste christelijke instellingen zijn, verzochten christelijke leiders dinsdag om betere beveiliging. Michael Javed, een christen en voormalig lid van het provinciaal bestuur van Sindh, zei dat de autoriteiten hem hadden verzekerd dat de politie van Karachi de veiligheidsmaatregelen rond alle instellingen van religieuze minderheden had verscherpt, ook rond die van hindoes en christenen.
De overgrote meerderheid van de 145 miljoen mensen in Pakistan is moslim. Christenen vormen nog geen 2 procent.