Meerderheid Turken geeft niet toe in kwestie-Cyprus
ANKARA (ANP/AFP) – Meer dan twee derde van de Turkse bevolking vindt dat de toetredingsgesprekken met de Europese Unie moeten worden gestaakt als de EU blijft vasthouden aan haar standpunt in de kwestie–Cyprus. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling.
Ankara erkent het EU–land Cyprus nog steeds niet en weigert schepen en vliegtuigen uit dat land toe te laten. Turkije moet dat wel volgens een met de EU gesloten verdrag. De steun onder de Turken voor toetreding tot de EU is sinds het begin van de toetredingsonderhandelingen in oktober 2005 gestaag afgenomen.Een op de vijf ondervraagden zei dat de Turkse regering het toetredingsoverleg met de EU moet voortzetten ondanks druk van Brussel om Cyrpus te erkennen, maar 70 procent is hiertegen. Meer dan 60 procent gelooft niet dat Turkije en de EU een compromis zullen bereiken. Aan de enquête van een onafhankelijke Turkse denktank namen 1100 mensen deel.
Turkije bezet sinds 1974 het noorden van het mediterrane eiland en richtte daar de internationaal niet erkende Turkse Republiek van Noord–Cyprus op. Het Grieks–Cypriotische deel werd in 2005 lid van de EU. Ankara wil zijn (lucht)havens pas openstellen voor Cyprus als er een eind wordt gemaakt aan de internationale isolatie van de Turkse Republiek van Noord–Cyprus.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, komt volgende maand met een aanbeveling over het wel of niet stoppen van het overleg. Op 14 december beslissen Europese staats– en regeringsleiders dan of de onderhandelingen met Ankara worden voortgezet.