Buitenland

Rode Kruis wil verbod op clusterbommen

GENEVE (AP) - Het internationale Rode Kruis heeft maandag opgeroepen tot een onmiddellijk verbod op de soort clusterbommen die Israël heeft gebruikt in zijn recente oorlog met Libanon.

7 November 2006 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

Het Rode Kruis wijst op de afschuwelijke gevolgen van de bommen voor de burgerbevolking. Clusterbommen verspreiden per bom 200 tot 600 kleine bommetjes die een gebied zuiveren van tanks en vijandelijk militair personeel. Veel clustermunitie ontploft evenwel niet en blijft liggen. Burgers die na stopzetting van de vijandelijkheden proberen hun huizen te betrekken of velden te bewerken, worden niet zelden het slachtoffer.Philip Spörri, directeur internationaal recht van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), zei dat Israëlische clustermunitie in Zuid-Libanon nog wekelijks Libanese slachtoffers maakt. Israël dropte volgens mensenrechtenorganisaties in de oorlog in juli en augustus bommen met ongeveer 4 miljoen stuks clustermunitie op Zuid-Libanon.

Spörri noemde het onacceptabel dat burgers na afloop van een conflict gedwongen zijn terug te keren naar woningen en velden die bezaaid zijn met explosieven. Hij merkte ook op dat hulp- en wederopbouwwerkzaamheden door de aanwezigheid van clustermunitie aanzienlijk worden vertraagd.

De campagne van het Rode Kruis richt zich tegen „weinig precieze en onbetrouwbare” clusterbommen, het overgrote deel van dit soort wapens, die ook talloze slachtoffers hebben gemaakt in Afghanistan, Irak en Laos. De organisatie riep ook na de NAVO-luchtaanvallen op Servië in 1999 op tot een verbod op clusterbommen.

Ook een campagne om landen die clusterbommen gebruiken verantwoordelijk te stellen voor het opruimen van de wapens, had weinig effect. Ongeveer twintig regeringen plaatsten hun handtekening, evenwel niet Israël en de Verenigde Staten.

Het Rode Kruis wijst erop dat de bijeenkomst die deze maand plaatsvindt van de landen die de VN-conventie voor conventionele wapens uit 1980 hebben ondertekend wellicht een mogelijkheid biedt de kwestie van de clusterbommen aan te kaarten.

De Amerikaanse missie bij het Rode Kruis zegt in een reactie belang te hechten aan de verbetering van de betrouwbaarheid van munitie. De VS steunen de campagne tegen de clusterbommen echter niet en wijzen maatregelen af. Washington stelt zich op het standpunt dat eerst de bestaande regels aangaande clustermunitie moeten worden nageleefd.

De actiegroep Handicap International meldde vorige week dat ongeveer 98 procent van de slachtoffers van clusterbommen bestaat uit burgers, onder wie een derde kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat ten minste 3800 mensen door clustermunitie zijn gedood, maar het werkelijke aantal doden wordt geschat rond de 100.000. Er liggen naar schatting 33 miljoen projectielen van clusterbommen in huidige of voormalige oorlogszones.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer