Koninklijk Huis

Extra jubileumbezoek koningin aan Antillen

Koningin Beatrix begint maandag aan een rondreis langs Aruba en de Antillen. Vorig jaar ging de koningin ter gelegenheid van haar jubileum kort naar het Caraïbische gebied, om ook die ’provincie’ met een bezoek te eren. Zij beloofde toen terug te komen. De komende veertien dagen maakt ze die toezegging waar.

W. G. Hulsman
3 November 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

De relatie van Nederland met de Antillen en Aruba blijft altijd een bijzondere. De eilanden willen aan de ene kant hun zelfstandigheid behouden, tegelijkertijd realiseren de bestuurders zich dat ze Nederland nodig hebben om hun grote problemen op te lossen.Worden vertegenwoordigers van de Nederlandse regering met een zekere gereserveerdheid ontvangen, voor koningin Beatrix ligt dat anders. Zij staat voor de Antillianen en Arubanen boven de partijen. Zij is het symbool van samenbinding en van warmte. Koninginnedag wordt ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan van harte gevierd. De Caraïbische Nederlanders laten zich graag voorstaan op hun Oranjegezindheid.

Dat weet koningin Beatrix ook. Daarom gaat zij met enige regelmaat naar de overzeese gebiedsdelen, zoals dat vroeger heette. Als vorstin heeft koningin Beatrix de eilanden vijf keer eerder bezocht, daarvoor was zij er onder meer een keer na haar huwelijk met prins Claus; ter kennismaking.

Papiaments
De eerste reis als vorstin vond kort na haar inhuldiging in 1980 plaats. Vooral op Curaçao klonken kritische geluiden, omdat sommige bestuurders van het eiland de opstelling van Nederland neokoloniaal vonden. Het bezoek ging toch door. De koningin bezocht instellingen en wijken. Hartverwarmend voor de Antilianen was haar toespraak tot de Staten van de Antillen waarin zij ook kort in het Papiaments sprak.

In 1987 ging koningin Beatrix opnieuw. Aruba was toen een apart land in het koninkrijk geworden, maar over de precieze positie van het eiland bestond nog veel onduidelijkheid. Zou de band met Nederland helemaal worden verbroken? Het bezoek maakte één ding duidelijk: de Arubanen wilden de band met het Oranjehuis in stand houden. Premier Eman zei dat hij hoopte dat „bij u net als bij ons het verlangen zou bestaan de banden tussen uw Koninklijk Huis en ons land Aruba voor eeuwig te laten bestaan.”

Het korte bezoek van vorig jaar -één dag- was voor de eilandenbewoners een teleurstelling. De toespraak die de koningin hield, maakte echter veel goed. Koningin Beatrix nam nadrukkelijk afstand van de negatieve geluiden die vaak over Antilliaanse jongeren te horen zijn. Verder zei het staatshoofd dat een regeringsjubileum vieren zonder een bezoek aan de Antillen voor haar ondenkbaar was.

„Dankzij de hartelijkheid waarmee ik altijd op elk eiland ben ontvangen, voel ik me er erg thuis. Bezoeken aan de West horen bij mijn werk, maar ik heb het altijd met veel vreugde gedaan. Ik ben u ook heel dankbaar voor wat u voor mij, mijn man en de hele familie heeft betekend. Masha masha danki.” Heel veel dank, zei koningin Beatrix. Het was de volgende dag een krantenkop.

Vol programma
De koningin zal tijdens de komende reis vaak haar naam of die van familieleden tegenkomen. Zo staat in Willemstad op Curaçao een monument van Willem de Zwijger en in Oranjestad op Aruba een standbeeld van koningin Wilhelmina. Veel gebouwen dragen ook de naam van ”Reina Beatrix”. Zo wordt koningin Beatrix maandag op Aruba met ceremonieel ontvangen op het naar haar genoemde vliegveld.

Tijdens de bezoeken aan de verschillende eilanden staat de sociaalmaatschappelijke ontwikkeling van jonge en oudere eilandbewoners centraal. Het is een thema dat de koningin na aan het hart ligt en waarmee voor de Antillianen veel winst te behalen is. Zo bezoekt de koningin op Aruba een school voor middelbaar beroepsonderwijs, een fabriek en een jeugdherberg.

Woensdag en donderdag bezoekt de vorstin Bonaire. Ook daar staat het onderwijs centraal, maar ook een zeeschildpaddencentrum, kunstenaars en een windsurfschool krijgen aandacht.

De koningin vliegt daarna door naar Sint Maarten, waar zij een archeologisch centrum bezoekt en de opening verricht van het nieuwe luchthavengebouw en van een nieuw steunpunt van de kustwacht. Zaterdag is het St. Maartensday, een feestdag. De koningin zal dan onder meer een kerkdienst bijwonen.

Na het weekend bezoekt de koningin het eiland Curaçao. Eerst staan algemene plichtplegingen op het programma. Daarna gaat de koningin naar een kinderopvangplek, de Universiteit van de Nederlandse Antillen en een project voor verstandelijk gehandicapten.

De laatste twee dagen van het bezoek is de vorstin op Saba en Sint Eustatius. Op het laatste eiland woont ze een kerkdienst bij in de Bethelmethodistenkerk. Daarna vliegt de koningin terug naar Nederland.

Gouverneur
Tijdens haar ronderis heeft de koningin veel ontmoetingen met bestuurders. Twee bijzondere mensen op de eilanden zijn de gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. Frits Goedgedrag, en de gouverneur van Aruba, F. J. Refunjol. Zij vormen de hoogste, dagelijkse vertegenwoordiging van de koningin en de Nederlandse regering op de eilanden.

Hun positie is vergelijkbaar met die van een commissaris van de Koningin, maar ze hebben meer en andere bevoegdheden. Zo waken zij namens de Nederlandse regering over het in stand houden van de Nederlandse wet, zijn ze bevoegd ter plekke het leger aan te sturen bij noodsituaties en regelen ze het verstrekken van ridderorden.

Het is interessant om de site van de gouverneur op de Nederlandse Antillen (www.gouverneur.an) te bekijken. Daarop is veel informatie te vinden over de historie van het fraaie paleis waarin gouverneur Goedgedrag woont en waar koningin Beatrix tijdens een deel van de reis verblijft.

kop (u11,1,28(Agenda

plattekst (u15,1,0(stip (u67(Leden van de koninklijke familie doen morgen, net als vandaag, mee aan Make a Difference Day en zetten zich daarom in als vrijwilliger.

stip (u67(Prinses Margriet reikt op maandag 6 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijzen 2006 uit.

stip (u67(Prinses Margriet verricht op vrijdag 10 november in Waalre de officiële opening van het Mappa Mondo Waalre, een medisch gespecialiseerd huis van het Nederlandse Rode Kruis voor kinderen met een levensbedreigende ziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer