Vredesoverleg rond Somalië mislukt
KHARTOEM - Vredesonderhandelingen tussen de Somalische interim-regering en de Unie van Islamitische Rechtbanken zijn deze week mislukt en voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Arabische Liga woensdag bekendgemaakt.
De Unie van Islamitische Rechtbanken is de militie die de hoofdstad Mogadishu en een groot deel van Zuid-Somalië in handen heeft. De onderhandelingen, die maandag in de Sudanese hoofdstad Khartoem begonnen, zijn feitelijk niet van de grond gekomen. Deelnemers kwamen te laat aan en bleven dinsdag de hele dag op hun hotelkamer.Woensdag besloot de Arabische Liga, die momenteel wordt voorgezeten door Sudan, pogingen om de twee partijen alsnog aan het praten te krijgen, op te geven.
Samir Hosni van de Arabische Liga zei dat het de bedoeling is dat de onderhandelingen zo snel mogelijk alsnog beginnen, maar dat betere voorbereiding geboden is. Volgens hem is het mislukken van het overleg de schuld van geen van beide partijen.
De twee partijen kwamen voor het eerst in juni bijeen en werden het toen eens over wederzijdse erkenning. Begin september maakten ze afspraken over de vorming van een gezamenlijk leger.
Eerder zei de Unie van Islamitische Rechtbanken dat de aanwezigheid van Ethiopische troepen in Baidoa, de enige stad die de interim-regering in handen heeft, vredesonderhandelingen onmogelijk maakte.
Somalië heeft al sinds 1991, toen krijgsheren dictator Mohammed Siad Barre verdreven en vervolgens de wapens tegen elkaar opnamen, geen centrale regering meer. In 2004 werd er met behulp van de Verenigde Naties een interim-regering gevormd, die de orde en eenheid in het land zou moeten herstellen.
De Unie van Islamitische Rechtbanken heeft haar invloed aanzienlijk uitgebreid met de inname van de strategische kustplaats Hobyo, ongeveer 450 kilometer ten noordoosten van Mogadishu. Een woordvoerder van de Unie meldde dat woensdag. De woordvoerder zei dat Hobyo dinsdagavond zonder verzet was ingenomen.