Binnenland

Werkstraf voor loslippig raadslid

MIDDELBURG - Raadslid M. Weststrate van Leefbaar Reimerswaal is vrijdagmiddag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Weststrate schond eerder dit jaar zijn geheimhoudingsplicht rond de burgemeestersbenoeming in die gemeente.

Van onze verslaggever
27 October 2006 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

De politierechter vonniste vrijdag in de rechtbank in Middelburg conform de eis. Rechter Klarenbeek hekelde de „uitgestelde gewetensnood” waarmee Weststrate zou kampen. Ook vond de rechter het verwerpelijk dat Weststrate door zijn handelen burgemeester Van Liere van Noord-Beveland in diskrediet heeft gebracht. Daarnaast riekt zijn handelen naar „wraak nemen” op huidig SGP-wethouder J. P. Sinke.De zaak voert terug op de procedure rond de burgemeestersbenoeming in Reimerswaal in 2005. De raadsleden die in de vertrouwenscommissie zitten, hebben een geheimhoudingsplicht.

Ruim een jaar na de procedure, in mei dit jaar, klapte Weststrate echter uit de school. Hij maakte bekend dat SGP’er Sinke (die toen nog raadslid was) en CDA-raadslid P. A. Koeman in de vertrouwenscommissie de benoeming van burgemeester Van Liere hadden geblokkeerd. Zij hadden gezegd dat de eerste kandidaat, Van Liere, een drankprobleem had, aldus Weststrate.

SGP en CDA zouden liever een burgemeester van confessionelen huize zien. Gevolg was dat uiteindelijk niet Van Liere, maar de CDA’er Huisman werd benoemd als nieuwe burgemeester.

Weststrate schond zijn geheimhoudingsplicht pas in mei dit jaar, meer dan een jaar na dato. Dat deed hij volgens de officier van Justitie om wraak te nemen op SGP’er Sinke, die toen net wethouder was geworden. Sinke zou Weststrate en zijn partij Leefbaar Reimerswaal eerder buitenspel hebben gezet. Weststrate wilde met zijn uitspraken laten zien „op welke gronden hier iemand wethouder kan worden”, zei hij gisteren voor de rechter. Hij zei tot het schenden van de geheimhoudingsplicht te zijn gekomen omdat hij kampte met gewetensnood.

In mei zei het raadslid tegenover deze krant dat hij „met veel genoegen” uitzag naar gerechtelijke stappen, want „als ik rol, rollen er meer.” Ook het BBR-raadslid A. Kortlever en CDA’er Koeman klapten na de uitspraken van Weststrate uit de school.

Weststrates advocaat bepleitte gisteren vrijspraak. Volgens haar „lijkt het erop dat de boodschapper hier de schuld krijgt van het slechte nieuws. Dient achterkamertjespolitiek zonder grenzen hier een kans te krijgen? Jegens de personen die juist hier hadden moeten staan, is geen onderzoek gedaan.”

De rechter ging daar niet in mee. Hij wees erop dat tegen BBR-raadslid A. Kortlever en CDA’er Koeman nog een onderzoek loopt. Verder wees de rechter erop dat een vertrouwenscommissie staat of valt met de geheimhoudingsplicht, „dus je moet je niet opwerpen als klokkenluider als je eenmaal in zo’n commissie zit.”

Dat Weststrate bovendien een jaar wachtte met de openbaarheid te zoeken, heeft volgens de rechter „helemaal niets te maken met gewetensnood. Je hebt gewetensnood of je hebt het niet. Maar daar wacht je geen jaar mee.”

Het is nog niet bekend of Weststrate in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer