„Handicap obstakel bij ingreep”
DEN HAAG - De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) discrimineert. Volgens een recent voorstel van dit orgaan komen gezonde patiënten eerder in aanmerking voor een levensreddende operatie dan patiënten met een handicap. Dit constateert gezondheidseconoom dr. B. van den Berg in het zaterdag verschenen nummer van het vakblad Medisch Contact.
Met zijn aantijging reageert Van den Berg op het rapport ”Zinnige en duurzame zorg” dat de RVZ afgelopen zomer publiceerde. Daarin poogt de raad criteria te ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld welke ingrepen in de toekomst nog vanuit de basisverzekering moeten worden vergoed.Het voorstel dat de RVZ daarbij doet, is dat behandelingen alleen in de basisverzekering mogen als ze de levensduur van de patiënt met een jaar verlengen. Extra voorwaarden daarbij zijn dat de behandeling in kwestie niet duurder is dan 80.000 euro per gewonnen levensjaar en dat dit extra levensjaar „in volledige gezondheid” wordt doorgebracht.
Volgens Van den Berg schuilt het venijn in het criterium ”in volledige gezondheid”, omdat patiënten met een handicap in de RVZ-denktrant een lagere levenskwaliteit hebben. Ook na bijvoorbeeld een longtransplantatie blijft verschil in levenskwaliteit bestaan.
Volgens deze benadering is dus ook het effect van een levensreddende ingreep bij een gehandicapte patiënt lager. Hij leeft na zijn operatie niet door in volledige gezondheid maar met zijn oude handicap, aldus Van den Berg.
Stelt de RVZ de levenskwaliteit van een gehandicapte patiënt op bijvoorbeeld 0,7 en die van een gezonde patiënt op 1, dan is het rendement van tien gewonnen levensjaren in het ene geval 7 en in het andere geval 10. Bij een gezonde patiënt zou een longtransplantatie in dat geval 800.000 euro mogen kosten (tien maal 80.000), bij een gehandicapte hooguit 560.000 (zevenmaal 80.000). „Kost de longtransplantatie 79.000 euro per jaar, dan komt de een hiervoor wel in aanmerking en de ander niet”, zo becijfert de gezondheidseconoom.
Woordvoerder L. Ottes van de RVZ zegt in een reactie dat Van den Berg de strekking van het RVZ-rapport niet begrijpt. „De door hem gewraakte methodiek is slechts gevolgd om te bepalen welke ingrepen er in de basisverzekering moeten. Daarbij gaan we uit van groepsgemiddelden, niet van individuele gevallen”, stelt hij.
Tot de ingrepen die volgens de RVZ vanuit de basisverzekering kunnen worden vergoed, behoren onder andere longtransplantaties, verzekert Ottes. „Daarbij doet niet ter zake of iemand gehandicapt is. Van den Berg trekt dus een lijn vanuit het rapport naar de individuele behandelingssituatie. De RVZ is nog lang niet zover.”