Prinselijk paar naar andere kant wereldbol
DEN HAAG - Een lange reis heen, twee intensieve weken en een lange reis terug. Dat staat prins Willem-Alexander en prinses Máxima te wachten. Maandag beginnen zij aan een officieel bezoek aan Australië en aansluitend reizen zij door naar Nieuw-Zeeland.
Het bezoek aan Australië is de afsluiting van de herdenking van 400 jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland. Eerder dit jaar was onder anderen de Australische gouverneur al om die reden in Nederland. Er waren exposities en uitwisselingen tussen de landen.De komst van het prinselijk paar is het hoogtepunt van de festiviteiten, zeker als zij op de laatste avond van hun bezoek een feestelijke uitvoering van het Sydney Symphony Orchestra bijwonen in het om zijn architectuur beroemde operahuis in Sydney.
Het is voor het tweetal geen plezierreisje. Het overvolle programma betekent hard werken, veel vliegen en overal handen schudden. Het kan voor de zwangere prinses Máxima nog een hele toer worden.
Het bezoek begint maandag in de hoofdstad Canberra met een ontmoeting met vicepremier Vaile en een kranslegging bij het Australische oorlogsmonument. De prins en zijn vrouw ontmoeten daar dertig Nederlandse oorlogsveteranen die in Australië wonen.
Het zullen niet de enige Nederlanders zijn die het paar tijdens de reis ontmoet. Alleen in Australië wonen al meer dan 250.000 mensen met Nederlandse wortels, in Nieuw-Zeeland zeker 50.000. Ontmoetingen met de Nederlandse gemeenschap staan regelmatig gepland.
Bijzonder onderdeel van de reis is het bezoek aan het uitgestrekte woestijngebied midden in Australië waar de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, leven. Prins Willem-Alexander en zijn vrouw gaan er naar de beroemde rode Ayers Rock, die als een puist oprijst uit de vlakke woestijn en in de avondzon schitterend kan verkleuren.
Abel Tasman
Een en andermaal komt het paar de komende twee weken Abel Tasman tegen. De Groningse Tasman ontdekte tijdens zijn reis naar het Verre Oosten in 1642 en 1643 het eiland dat nu naar hem vernoemd is, Tasmanië. Tijdens deze reis vond hij ook Nieuw-Zeeland en had hij een -bloedige- ontmoeting met de inlanders van dat eiland, de Maori’s.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan woensdag naar Tasmanië. De natuurbescherming en ecologie staan dan centraal. Zo bezoeken zij een regenwoud en maken een helikoptervlucht over een natuurreservaat.
Het gezelschap verlaat het eiland niet voordat het aandacht heeft besteed aan een tragische gebeurtenis die tien jaar geleden plaatsvond, op 29 april 1996, in Port Arthur. Toen schoot een verwarde Australiër 35 toeristen en medewerkers dood en enkele tientallen mensen raakten gewond.
De laatste dag van het bezoek aan Australië is gevuld met een rondvaart met de Duyfken, een replica van een oud VOC-schip dat in 1606 als eerste Australië aandeed.
Verder hebben de hoge bezoekers een ontmoeting met rijzende sterren in Australië. Dat laatste onderdeel zal het prinselijk paar in het bijzonder aanspreken. De afgelopen jaren nodigden zij in Wassenaar ook leeftijdsgenoten uit die in de toekomst in Nederland waarschijnlijk vooraanstaande posities zullen bekleden om met hen op De Eikenhorst te dineren.
Neuszoen
Ook het programma in Nieuw-Zeeland is vol. De prins en zijn vrouw beschikken tijdens heel de reis over het regeringstoestel, de PH-KBX. Dat maakt snelle verplaatsingen mogelijk. Ook in Nieuw-Zeeland hopt het prinselijk paar van de ene stad naar de andere.
Het bezoek begint in de hoofdstad Wellington, waar een traditionele begroeting door Maori’s plaatsvindt, inclusief de neuszoen. De tweede dag staat de wijnproductie en de mossel- en oesterteelt centraal in de omgeving van Nelson.
De derde dag gaat het paar naar het Antarcticacentrum in Christchurch, van waaruit het land haar activiteiten op de Zuidpool coördineert. In de vierde stad, Auckland, ontmoeten de Oranjes directeuren van Nederlandse bedrijven, scholieren, maar ook -Nederlandse- ouderen uit het verzorgingshuis Ons Dorp.
Het is dan inmiddels zaterdag 4 november. Tijd voor afronding van het bezoek en de terugvlucht naar Nederland, waar de prinsesjes Amalia en Alexia in Wassenaar met belangstelling zullen uitzien naar hun vader en moeder.