„Contacten GKV en CGK intensiever”
KAMPEN - Op 93 plaatsen in het land is er contact tussen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Daarvan doen dertig gemeenten aan kanselruil. Tien kerken willen samen een samenwerkingsgemeente vormen.
Dat blijkt uit een enquête van de gereformeerd vrijgemaakte deputaten kerkelijke eenheid. „De landelijke gesprekken met de Christelijke Gereformeerde Kerken vinden goede voortgang en ook plaatselijk worden de contacten intensiever”, schrijft secretaris K. Mulder in een brief aan de vrijgemaakte kerkenraden, afgedrukt in het jongste nummer van het vrijgemaakte orgaan De Reformatie. „Helaas zijn er ook 32 plaatsen waar de contacten met de plaatselijke CGK zijn vastgelopen of opgeschort.”Met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) spreken deputaten de komende maanden over de relatie vrouw en ambt. „In een gezamenlijke bezinning hopen we onder de zegen van de Here verder te komen in het begrijpen van wat God in zijn Woord ons te zeggen heeft met betrekking tot de vragen waarvoor we gemeenschappelijk staan.”
Op acht plaatsen zijn plannen om dit jaar classicale goedkeuring te vragen voor kerkelijke gemeenschap, waardoor kanselruil, gezamenlijke kerkdiensten en wederzijdse toelating tot het avondmaal mogelijk zijn. Deputaten constateren echter dat in sommige plaatsen de kerkelijke contacten „ernstig” bemoeilijkt worden doordat Nederlands gereformeerde kerken vrouwelijke ambtsdragers invoeren.
Een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Hersteld Hervormde Kerk deed deputaten ervaren dat „in verschillende protestantse kerken christenen zijn die het Woord van God gelovig aannemen en van harte met de inhoud van de gereformeerde belijdenisgeschriften instemmen.”
In opdracht van de generale synode roepen deputaten de kerkenraden op om zondag 5 november voorbede te doen voor kerkelijke eenheid. „Samen willen we God vragen om eenheid van kerken en christenen die de Here Jezus hartelijk liefhebben en zijn Woord willen bewaren en belijden.”
Het CGK-orgaan De Wekker meldt deze week dat de classis Leeuwarden de cgk van Harlingen vorige week toestemming heeft gegeven om te komen tot „nauwer samenleven” met de plaatselijke gkv. De kerk van Sneek kreeg toestemming om in het „nauwer samenleven” met de lokale gkv te komen tot „een samenwerking waarbij beide gemeenten vergaderen in één gemeente (een zogenaamde ’samenwerkingsgemeente’).”