Gaza bereidt zich voor op oorlog
JERUZALEM - De Palestijnen zinken steeds dieper weg in een politieke en economische crisis en een militaire confrontatie met Israël dreigt. In de Gazastrook staan gewapende groepen van Hamas en Fatah op het punt elkaar in de haren te vliegen.
Mahmud Abbas, die aan Fatah is verbonden, heeft in de afgelopen weken geprobeerd een kabinet van nationale eenheid op te richten. Ook leiders uit Egypte, Qatar en Jordanië hebben geprobeerd beide partijen dichter bij elkaar te brengen. Abbas hoopte met een regering van nationale eenheid een einde te maken aan de economische crisis.De crisis is ontstaan nadat Israël en andere landen de geldkraan naar de Palestijnse regering hadden dichtgedraaid. De internationale gemeenschap verlangt van de Palestijnse Hamasregering dat deze Israël erkent, de akkoorden die gesloten zijn tussen Israël en de PLO accepteert en de steun aan terroristen stopzet.
Hamas weigerde zich te laten gezeggen. Ze voelde er evenmin iets voor zich ’indirect’ neer te leggen bij het bestaan van de Joodse natie. De radicale islamitische beweging had dat kunnen doen door het uit 2002 daterend vredesinitiatief van Saudi-Arabië te accepteren. Dit plan spreekt over vreedzame betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buurlanden, in ruil voor een Israëlische terugtrekking tot de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967.
Abbas overwoog vervolgens de regering te ontbinden en nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. Hamas heeft aan populariteit ingeboet en Fatah zou kans maken opnieuw de grootste partij te worden. Palestijnse bronnen houden er nu rekening mee dat er een burgeroorlog uit zal breken tussen gewapende aanhangers van Hamas en die van Fatah.
De Palestijnen voelen ook de druk van het Israëlische leger. Israëlische militairen zijn de afgelopen dagen doorgedrongen in de Philadelphicorridor. In deze strook land tussen de Gazastrook en Egypte heeft het leger sinds dinsdag dertien tunnels gevonden die dienen om vanuit Egypte wapens aan te voeren.
Volgens het leger heeft Hamas 20 ton explosieven, luchtdoelraketten en antitankraketten de Gazastrook binnengesmokkeld. Ook beschikt de groep over Qassamraketten. Het doel van de wapenopbouw zou zijn om Hezbollah na te doen, die deze zomer een oorlog voerde met Israël. In de Palestijnse optiek was de strijd van Hezbollah succesvol, hoewel het leger zware verwoesting aanrichtte in Libanon.
Chef-staf Dan Halutz heeft de legerleiding opdracht gegeven zich voor te bereiden op een grootscheeps offensief in de Gazastrook. Het doel daarvan is te voorkomen dat de terreurorganisaties zo sterk worden dat er een machtsbalans ontstaat met het Israëlische leger. Tot nu toe heeft het leger de grondacties beperkt tot het gebied van de vroegere Joodse nederzettingen in het noorden van de Gazastrook en de Philadelphicorridor.
Ruim een jaar na de Israëlische ontmanteling van de Joodse nederzettingen blijkt de situatie in en rondom de strook allesbehalve verbeterd. Integendeel, voor de Palestijnen daar is het leven moeilijker dan ooit tevoren. De Israëli’s in het stadje Sederot, net buiten de strook, hebben nog steeds last van raketten die uit het Palestijnse gebied komen.