Aandeelhouder roert zich vooral bij tegenvallers
ROTTERDAM (ANP) - Grootaandeelhouders roeren zich vooral bij bedrijven met een omstreden strategie of met tegenvallende resultaten en een lage beurskoers. Door de grote aandacht voor recente ruzies tussen hedgefunds en bestuurders van grote bedrijven lijkt het ten onrecht alsof er overal onenigheid is.
Dat liet een woordvoerder woensdag namens minister Zalm van Financiën weten tijdens een symposium van belangenclub Eumedion over de gevolgen van aandeelhoudersactivisme voor bestuurders bij belangrijke Nederlandse bedrijven. Zalm kon wegens ziekte niet aanwezig zijn.„Ruzie krijgt in de pers meer aandacht dan vriendschap. Maar bij 99 procent van de bedrijven gaan de zaken goed en trekken aandeelhouders en bestuur goed samen op”, liet Zalm via zijn woordvoerder weten. De minister vindt het een goede zaak dat de rol van aandeelhouders steviger is geworden. „Wie wil er terug naar het old boys network? Een monddode aandeelhouder is niet de oplossing.” Veel Nederlandse bedrijven hebben dit jaar te maken gekregen met activistische aandeelhouders. Vorige week kregen de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson van een ruime meerderheid van de andere aandeelhouders steun voor hun voorstel tot opsplitsing van het industriële concern Stork.
„Wij zijn meestal terughoudend”, zei durfinvesteerder E. Knight van Knight Vinke Asset Management. Het bedrijf was mede verantwoordelijk voor het van de beurs halen van informatieconcern VNU. „Maar als wij zien dat er bij een bedrijf waarde wordt vernietigd, trekken we aan de bel. Als druk van onze kant niet aankomt, moeten we wel eens naar andere middelen grijpen.”
Hoogleraar recht S. Schuit: „Besturen van organisaties zijn pas echt met aandeelhouders in gesprek sinds de opkomst van deze durfinvesteerders. Dat is een goede ontwikkeling waarvoor ik hun hartelijk wil danken.”
S. Vollebregt, topman van het geplaagde Stork, is ook een voorstander van een dialoog. Hij stelde daar echter wel beperkingen aan. „Iedereen spreekt hier politiek correct over transparantie door het bestuur, maar vaak gaan gesprekken over een enorme bak met geld. Wie verdeelt de cake? Als bestuurder heb je ook te maken met echte mensen en echte klanten”, sprak de Storkvoorman.
Hij kreeg bijval van Tj. Tiemstra, financieel bestuurder van handelsbedrijf Hagemeyer. „Ook zonder de steun van aandeelhouders moet je je beleid kunnen uitstippelen en je eigen broek kunnen ophouden”, zei hij.
M. Tabaksblat, medeopsteller van een rapport over behoorlijk bestuur, zei dat de balans terug is. „Drie jaar geleden spraken we over de aandeelhouder als een tandeloze tijger. Nu gebruiken we termen als haaien, slopers, barbaren en sprinkhanen. Het lijkt alsof we zijn doorgeslagen, maar volgens mij is het nu precies goed.” Om het evenwicht tussen grotere en kleinere aandeelhouders te bevorderen zouden kleinere aandeelhouders meer hun zegje moeten kunnen doen. „Op afstand elektronisch stemmen op vergaderingen moet mogelijk worden”, aldus Tabaksblat.