Museveni naar vredesoverleg
KAMPALA - President Museveni van Uganda vliegt zaterdag naar de Zuid-Sudanese stad Juba om een actievere rol te spelen bij de vredesonderhandelingen met de rebellen.
Museveni’s aanwezigheid zou een nieuwe impuls kunnen geven aan het vredesproces, dat al een aantal weken stilstaat. Diplomatieke bronnen bevestigen dat Museveni zaterdag naar Juba gaat om deel te nemen aan het vredesproces.Deze voor de voortgang van het vredesproces hoopvolle mededeling valt samen met dreigende taal van de zijde van de rebellen. Maandag maakte de tweede man van de rebellen, Vincent Otti, bekend dat zijn mannen zouden zijn aangevallen door regeringssoldaten. Tijdens drie incidenten op zondagavond en maandagmorgen zouden Ugandese militairen het vuur hebben geopend op rebellen. De rebellen zouden in alle drie de gevallen zijn weggerend om een confrontatie te voorkomen.
Als de bewering van Otti over de schietincidenten klopt, is dat een ernstige overtreding van de afspraken over het staakt-het-vuren die rebellen en regering zijn overeengekomen. „Ik heb mijn mannen de opdracht gegeven zich te verdedigen bij een volgende aanval”, zei Otti. Dat is oorlogstaal die aangeeft dat rebellen en regeringsleger elkaar steeds minder vertrouwen.
De Ugandese rebellen van het gevreesde Verzetsleger van de Heer (LRA) hebben onder leiding van de beruchte Joseph Kony de afgelopen twintig jaar oorlog gevoerd tegen de Ugandese regering van Museveni.
De rebellen zijn bekend geworden door slachtpartijen waarbij vooral gewone burgers het slachtoffer werden. Bovendien zijn tijdens talloze strooptochten tienduizenden mensen ontvoerd, onder wie veel kinderen. Zij moesten de buit dragen en werden daarna óf vrijgelaten óf gerecruteerd en gedwongen om als soldaten met de rebellen mee te vechten. Om kinderen te harden in de strijd, werden zij soms gedwongen om hun eigen ouders te vermoorden.
Sinds drie maanden onderhandelen rebellen en regering over vrede. Het belangrijkste obstakel om tot een akkoord te komen, is het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof in Den Haag vorig jaar november uitvaardigde tegen vier commandanten van de LRA, onder wie de hoogste leiders Kony en Otti. Zij worden verdacht van grove oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.De onderhandelingen dreigen vast te lopen, omdat de rebellen eisen dat het arrestatiebevel wordt ingetrokken. De Ugandese regering kan dat niet doen, omdat zij niks te zeggen heeft over het strafhof. Dat is een onafhankelijk orgaan. De rechters bij het strafhof hebben aangegeven dat zij het arrestatiebevel niet zullen intrekken, voordat de oorlogsmisdaden waarvan de commandanten worden beschuldigd, afdoende zijn bestraft.