Kaskraker in spe laat koers Akzo kelderen
ARNHEM (ANP) - Het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel maakte woensdagochtend een harde smak op de beurs in Amsterdam, ondanks een verbetering van de resultaten in het derde kwartaal.
De indiening van de onderzoeksresultaten van een geneesmiddel tegen schizofrenie en manische depressiviteit (Asenapine) loopt mogelijk vertraging op. Het middel, een potentiële kaskraker, is belangrijk voor een succesvolle beursgang van de farmapoot begin volgend jaar.Het aandeel daalde met bijna 10 procent vlak na opening van de beurs. Akzo Nobel maakte woensdag bekend rekening te houden met een vertraging bij de indiening van de onderzoeksresultaten van Asenapine bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten begin volgend jaar. Mogelijk gebeurt dit later omdat de resultaten „gemengd” zijn.
Desondanks hield het concern woensdag vol dat de voorgenomen verzelfstandiging van de farmatak, zoals eerder aangekondigd, geen vertraging oploopt en begin volgend jaar zal worden ingezet.
Akzo Nobel maakte begin dit jaar bekend de farmatak in de komende twee tot drie jaar te willen afsplitsen. Later gaf het bedrijf aan begin volgend jaar in eerste instantie 20 tot 30 procent van Organon Biosciences naar de beurs te willen brengen.
De directie van Akzo Nobel heeft steeds aangegeven dat Asenapine, met een geschatte piekomzet van 1 tot 1,5 miljard euro per jaar, in hoge mate bepalend is voor de beurswaarde van Organon Biosciences. Analisten komen uit op een totale beurswaarde van maximaal 10 miljard euro.
Akzo ontwikkelt het geneesmiddel sinds 2003 in samenwerking met de Amerikaanse farmagigant Pfizer.
Akzo Nobel wil zich de komende jaren vooral richten op de chemietak en groei van de verfdivisie, waarmee het bedrijf uit Arnhem marktleider is. Volgens de onderneming is het vrijwel onmogelijk om dan er ook nog een farmapoot op na te houden. Gemiddeld duurt de ontwikkeling van een medicijn tussen de vijf tot tien jaar en hangt er een hoog prijskaartje aan: gemiddeld zo’n 800 miljoen dollar. Dan is er ook nog het risico dat het onderzoekstraject halverwege strandt.
De resultaten bij met name de verftak waren bemoedigend in het afgelopen kwartaal. De omzet groeide er 12 procent naar ruim 1,6 miljard euro. De totale omzet van Akzo Nobel steeg het afgelopen kwartaal met 5 procent tot bijna 3,5 miljard euro.
Het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten steeg met 14 procent tot 364 miljoen euro. Dat was minder dan analisten hadden verwacht. Behalve de sterke verfverkoop profiteerde Akzo Nobel van een herstel bij farmadochter Organon. Dit bedrijfsonderdeel had het de afgelopen jaren moeilijk door het aflopen van het patent op het antidepressivum Remeron.
De nettowinst nam flink toe, met 79 procent tot 313 miljoen euro. Deze stijging was vooral te danken aan eenmalige baten, waaronder de opbrengsten uit de verkoop van een zoutbedrijf in Australië en verkoop van een kantoor in Stockholm. De omzet groeide met 5 procent naar 3,45 miljard euro. Akzo Nobel verwacht dat de resultaten over geheel 2006 hoger zullen uitkomen dan vorig jaar.