Levensvragen op Refoweb
Titel: ”Pastorie Online. De meest gestelde vragen@refoweb”
Auteur: ds. C. den Boer e.v.a.
Uitgeverij: De Groot, Goudriaan, Kampen, 2006
ISBN 90 6140 941 1
Pagina’s: 160
Prijs: € 12,50.
Internet en e-mail brengen grote veranderingen. Mensen communiceren anders met elkaar en informatie komt tot ons via alternatieve kanalen. Dit geldt ook op het terrein van het geestelijk leven. Het bestaan van Refoweb legt daarvan getuigenis af. Refoweb is een digitaal platform - een (beveiligde) plek op het internet, waar (reformatorische) jongeren met elkaar in contact kunnen komen en aan panelleden hun vragen kunnen voorleggen. Deze panelleden -ondertussen meer dan honderd!- zijn predikanten of (jongeren)werkers uit de gereformeerde gezindte in de brede zin van het woord.
Dat hiervan gretig gebruikgemaakt wordt, is door iedereen te zien die wel eens een bezoekje aan Refoweb brengt. Nog duidelijker wordt dit door het boekje ”Pastorie online” waarin een selectie van gestelde vragen (en de antwoorden daarop) wordt weergegeven. Via dit boekje krijgt de lezer een goed beeld van welke vragen er zoal op Refoweb worden gesteld. Vaak zijn het levensvragen.
Wie het boekje doorleest, komt onder de indruk van wat er bij jongeren leeft. Veel jongeren zijn serieus met de geestelijke dingen bezig. Dat is verheugend. Anderzijds ervaar je in veel vragen de gebrokenheid van het leven. Aangrijpend zijn de verhalen over ervaringen met incest, depressiviteit, een zelfdoding in de nabije omgeving et cetera. Ook onder jongeren wordt veel geleden.
Dit boekje geeft ons een helder beeld van de vragen waarmee (een deel) van onze jongeren zit. Hoe belangrijk is het dat ze goede leiding krijgen. De eerste plek waar dit moet gebeuren is het christelijke gezin en de christelijke gemeente waartoe ze behoren. Anderzijds is er ook voor andere instanties -waaronder Refoweb- een plaats weggelegd. Hoe men ook over internet denkt, het is eenvoudig niet weg te denken uit onze maatschappij, en voor jongeren is het een uitstekend medium om met hen over wezenlijke zaken in gesprek te gaan.
Een voordeel is daarbij dat jongeren op dit platform hun vragen anoniem kunnen stellen. Dat werkt zeker drempelverlagend. In principe weten ze ook niet wie hun vraag zal beantwoorden. Bij de beantwoording ervan wordt de naam (en het profiel) van het desbetreffende panellid wel gemeld. Dit gebeurt evenwel niet in het uitgegeven boekje. Niet onwaarschijnlijk was men bang dat (oudere?) lezers op grond van de naamsvermelding al een waardeoordeel over het geschrevene zouden geven.
Onbekendheid tussen vragensteller en beantwoorder waarborgt een zekere objectiviteit. Je hebt dan immers niet de neiging om elkaar naar de mond te praten. Anderzijds heeft deze anonimiteit ook zijn beperkingen. Van een diepgaande pastorale relatie kan zo geen sprake zijn. Bij sommige vragen is dat lastig. Daarom openen sommige pastores de mogelijkheid om eventueel verder over het onderwerp te corresponderen. Soms verwijzen zij de vragensteller terecht door naar de eigen predikant of een instelling als Eleos. Dit is een goede zaak. Rond de geestelijke leiding van jongeren (en ouderen) heeft iedere geroepene zijn eigen taak en arbeidsveld.
Online pastoraat kan -en mag!- het ambtelijke, pastorale gesprek niet vervangen, maar opent wel geweldige mogelijkheden om een doelgroep die zich meestal aan onze geijkte kanalen onttrekt of daardoor niet bereikbaar is, toch toe te rusten en te vormen in geestelijk opzicht.
Dat dit allemaal gebeurt vanuit de totale achterban van de gereformeerde gezindte is alleen al verheugend en hoopgevend. Blijkbaar is er toch meer wat bindt dan wat scheidt, zeker in de zorg voor onze jongeren.
Voor de volledigheid: op Refoweb zijn via allerlei registers alle ooit gestelde vragen en antwoorden te raadplegen.