Binnenland

Advocaat Samir A. klaagt over voorbereiding

AMSTERDAM (ANP) – De verdachten van het vermeende terroristische netwerk van Samir A. hebben zich niet goed kunnen voorbereiden op het inhoudelijke proces dat maandag is begonnen. Dat zei advocaat Victor Koppe tegen de rechters die de zaak behandelen. Ook riep hij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra op als getuige.

16 October 2006 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

De zes verdachten zijn onlangs overgeplaatst naar de speciale terroristenafdeling in de gevangenis in Vught en beschikken daardoor niet meer over grote delen van het dossier en andere belangrijke documenten, zoals de uitwerking van getuigenverklaringen. „Het meeste van dit materiaal is nog niet bij ze aangekomen. Zo wordt het moeilijk de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen. Zo kunnen we ons niet goed voorbereiden", concludeert de raadsman.Volgens Koppe is er in de gevangenis een bureau inlichtingen en veiligheid in het leven geroepen, dat eerst alle spullen bekijkt en onderzoekt. Ook de vertrouwelijke post tussen advocaten en verdachten. De advocaat vermoedt dat dit de reden is waarom de belangrijke stukken na hun overplaatsing nog niet bij de verdachten zijn aangekomen.

De strafzaak tegen Samir A. en zijn vermoedelijke handlangers wordt behandeld in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam–Osdorp. Het openbaar ministerie (OM) heeft ze aangeklaagd omdat ze volgens justitie van plan waren een of meer aanslagen op landelijke politici te plegen. Ook was een bomaanslag op het gebouw van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) in de maak, stelt het OM. Dit alles met een terroristisch oogmerk.

Na de invallen in oktober vorig jaar werd duidelijk dat Samir A. bereid was een zelfmoordaanslag te plegen. Op een videoband neemt hij afscheid van zijn familie en vrienden. Ook geeft Samir daarop een verklaring voor het plegen van aanslagen in Nederland.

Koppe wil van Joustra weten waarom het nodig was tijdens de aanhouding van de verdachten allerlei veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals de afsluiting van het Binnenhof en de extra beveiliging van bepaalde politici. Zo werd voor de woning van Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, een politiepost geplaatst. Haar naam komt echter niet terug in de tenlastelegging en Koppe wil weten waarom niet.

Verder werd maandag duidelijk dat het landelijk parket van het OM twee dagen voor de arrestatie van de vermeende terroristische groep de Verenigde Staten om hulp vroeg voor het bekijken van twee hotmailaccounts. In het verzoek stond dat dit te maken had met een terroristische aanval op leden van het Nederlandse parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer