Binnenland

Parlementvaria

Propjes I
De nieuwsgierigheid van mening lezer van SGP-partijblad De Banier zal eind vorige week ongetwijfeld zijn geprikkeld. De schrijver van ”Haagse propjes”, voorlichter Menno de Bruijne, meldde prominent dat hij een stukje in zijn rubriek niet had geplaatst vanwege „de mogelijk gevoelig inhoud.”

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot
16 October 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:12
THIEME …keurt eigen vlees…
THIEME …keurt eigen vlees…

Iemand die geen vreemdeling is in politiek Den Haag kan bevroeden waarover het stukje ging. Als De Bruijne de kans krijgt, oefent hij immers kritiek uit op de in zijn ogen linkse koers die de ChristenUnie onder Rouvoet vaart. Enkele weken geleden moest de voorlichter nog zijn excuses aanbieden over verwijten die hij Rouvoet maakte.Het vermoeden is juist, zo blijkt. De redactie van deze krant kreeg de niet-geplaatste bijdrage gemaild en daaruit blijkt inderdaad dat De Bruijne Rouvoet weer op de korrel neemt. Dat gebeurt naar aanleiding van een verzoek aan het SGP-campagneteam om alle lijsttrekkers, dus ook Van der Vlies, een bandje te laten inspreken dat gebruikt kan worden voor het bekende navigatiesysteem Tomtom.

Of het stukje inderdaad te gevoelig was? De lezer oordele zelf.

Propjes II
„Wim Kan, dé politieke cabaretier van de vorige eeuw, maakte in 1973 het volgende grapje: „Laatst reed ik in Den Haag achter een auto die links afsloeg met z’n richtingwijzer naar rechts. Weet u wie dat was? Willem Aantjes.” De zaal lag in een deuk, want iedereen herkende ’m direct. Voor degenen die het niet (meer) weten: Willem Aantjes was de laatste fractievoorzitter van de ARP, rechts en degelijk begonnen, maar links en verzuurd geëindigd en nu nog steeds een kwelgeest van het CDA”, zo had De Bruijne in De Banier willen schrijven.

Daarna maakt de propjesschrijver de overstap naar het verzoek om Van der Vlies een bandje in te laten spreken voor de TomTom met instructies als: rechtsaf slaan en links aanhouden. De Bruijne vervolgt: „We zijn er als campagneteam nog niet helemaal uit, maar zelf voel ik eerlijk gezegd wel een beetje voor de suggestie van het vrouwelijke deel van het team.

Zij zei (typisch vrouw, altijd op zoek naar wat bindt en verzoent): „Weet je wat we doen? De laatste tijd zijn de verhoudingen tussen ons en de ChristenUnie wat onder druk komen te staan door jouw geklier in de propjes. Kunnen we om de verhoudingen te verbeteren nou niet gewoon voorstellen dat André Rouvoet en Van der Vlies dat bandje sámen inspreken? Iedere keer als de mensen rechts af moeten slaan, bromt Van der Vlies: „Nu rechts”, en bij iedere bocht naar links, verordonneert André: „Linksaf.”

En omdat we als SGP ’n lijstverbinding hebben met de ChristenUnie, zeggen ze niet „Bestemming bereikt”, maar zegt Van der Vlies: „Samen uit” en André: „Samen thuis.” André gunnen we dan het laatste woord.””

De proppenschieter besluit met: „Zoals gezegd, zelf voel ik het meest voor deze oplossing. Dan is wat mij betreft de weg geëffend voor een goede verdere samenwerking.”
GV

Diervriendelijk
Stichting Wakker Dier startte zaterdag een nieuwe campagne. Met radiospots en een uitgebreide website poogt de stichting kiezers over te halen op een diervriendelijke partij te stemmen. Uit een inventarisatie op de site www.wakkerdier.nl/barometer blijkt dat CDA, VVD, LPF en SGP vrijwel altijd dieronvriendelijk stemden als het ging over de bio-industrie en PvdA, SP, Groen Links, D66 en ChristenUnie meestal diervriendelijk.

Ook nieuwkomers als EénNL, Partij voor de Vrijheid en Partij voor de Dieren zijn onder de loep genomen. Laatstgenoemde partij blijkt het meest diervriendelijk.

Wakker Dier wil zich met de campagne vooral richten op beïnvloeding van de peilingen, aldus de stichting, „om aan de politieke partijen duidelijk te maken dat veel burgers verwachten dat de politiek ingrijpt in de bio-industrie.” De actiegroep hoopt op die manier partijstandpunten en de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Daar komt de aap uit de mouw. Waar Wakker Dier de campagne presenteert als gericht op alle partijen, is de actie er eigenlijk op gericht om de Partij voor de Dieren aan zo veel mogelijk stemmen te helpen.

Niet geheel toevallig liggen er nauwe banden tussen Wakker Dier en de politieke partij. Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is tegelijkertijd directeur van Wakker Dier. Dat die partij als meest diervriendelijke uit de inventarisatie van Wakker Dier komt, zal dus niet bevreemden. Om het dieronvriendelijk te zeggen: de slager keurt hier zijn eigen vlees.
KdG

Spijt
„Wie schrijft die blijft”, moet GroenLinksleider Halsema hebben gedacht. Ze publiceerde vorige week ”Linkse lente”, een boekje over haar leven, haar carrière en haar idealen. Daarmee voegt ze zich in het rijtje van Balkenende, Bos, Marijnissen en ook Rouvoet.

Opvallend is de openhartigheid van Halsema. Ze stelt zich in het boekje kwetsbaar op, betuigt zelfs spijt over sommige gebeurtenissen.

Zo biedt ze excuses aan voor de felheid jegens minister Verdonk van Integratie in het Kamerdebat over het paspoort van Hirsi Ali. Halsema wilde aantonen dat de minister loog toen ze zei dat zij niet wist dat Hirsi Ali in Somalië de naam Magan droeg. Hirsi Ali zelf had Halsema tijdens het debat via een sms’je laten weten dat Verdonk door e-mailcorrespondentie op de hoogte moest zijn van haar naam Magan.

De GroenLinksleider controleerde pas na het debat of Verdonk echt zelf of dat een politiek medewerker berichten naar het e-mailadres Magan@tweedekamer.nl had gestuurd. Dat bleek niet te achterhalen. Halsema: „Daarmee kon ik mijn verwijt niet hard maken. Als ik minder boos was geweest, dan had ik de informatie eerst gecontroleerd. Ik heb Verdonk daar later mijn excuses over gemaakt.”
PJD

Agenda
De Tweede Kamer debatteert morgen over een initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid De Vries en anderen om de wetgeving over parlementaire enquêtes te moderniseren. De rest van de week staat grotendeels in het teken van de begrotingsbehandelingen van Economische Zaken, Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer