Economie

„We zijn hier om vrienden te maken”

AMSTERDAM - Er is één overeenkomst: het zijn nagenoeg allemaal mannen. Verder verschillen de twee bijeenkomsten van Stork die donderdag in de Amsterdamse RAI plaatsvonden als dag en nacht.

Riekelt Pasterkamp
13 October 2006 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

In hal 9 verzamelen zich rond het middaguur 2000 werknemers van Stork, getooid met oranje hesjes en dito petjes. Ze schreeuwen om het hardst dat hun bedrijf één moet blijven. Blauwe spandoekjes gaan omhoog: Geen splitsing!Koffie voor de mannen zit in een kartonnen beker, twee broodjes kaas komen uit een papieren zak. De muziek staat op standje tien.

Een muur verder komen de aandeelhouders van hetzelfde bedrijf bijeen. Mannen in grijze pakken, voorzichtig nippend aan hun kopje koffie. Nog een petitfourtje?

De vakbonden organiseerden de personeelsbijeenkomst omdat de aandeelhouders van Stork zich buigen over het voorstel van de hedgefondsen Centaurus en Paulson om het concern op te splitsen. De grootaandeelhouders, die ongeveer een derde van de stukken bezitten, willen dat Stork verder gaat met alleen de luchtvaartpoot. De overige onderdelen moeten worden verkocht.

Stork kan van alles een beetje, maar is nergens het beste in, vinden ze. Daarbij maken de durfkapitalisten dankbaar gebruik van een citaat van bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt. Die zei ooit over Stork: „Wij maken machines die vleugels van kippen afhalen en machines die vleugels bij de vliegtuigen opzetten.”

Vollebregt valt in hal 9 volledig uit de toon. Onwennig staat hij in zijn krijtstreep met felrode das tussen de werknemers, die uitgedost met oranje hesjes en met spandoeken om hem heen staan. Ook andere directieleden van het concern zijn, gekleed in pak, opvallend aanwezig in het publiek.

Onder luid applaus betreedt de bestuursvoorzitter het podium om vakbonden en personeel op te roepen samen met de directie een vuist te maken tegen Centaurus en Paulson.

„Stork is een Nederlandse industriële onderneming die veel toekomst heeft vanuit Nederland”, spreekt hij de verzamelde werknemers toe. „Stork zoekt nu naar nieuwe mensen, omdat we groeien. Opsplitsing maakt ons zwak”, vervolgt hij. „We zijn 180 jaar oud en nog springlevend. Beste mensen, samen zijn we Stork.”

Zijn betoog vindt navolging in de woorden van de voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk. „We hebben hier niet te maken met mensen die geïnteresseerd zijn in de toekomst. Ze hebben geen boodschap aan onze gezinnen. Centaurus en Paulson willen geld, zo veel en zo snel mogelijk. Het zijn net sprinkhanen, ze springen van het ene naar het andere bedrijf om het helemaal leeg te zuigen.”

Met de uitsmijter „zij hebben 30 procent en wij hebben het voor het zeggen”, krijgt Van der Kolk de handen op elkaar.

Ad Heesbeen uit Dongen werkt al 40 jaar bij het bedrijf. Hij zit bij de divisie Food Systems, waar kippenslachtmachines gemaakt worden. „Ik heb veel reorganisaties meegemaakt, maar een uitverkoop als deze nog niet.” Ze zijn met de bus gekomen, vanuit Dongen, „met 28 van de 44 man. Netjes toch?”

In optocht gaat het even later naar de zaal waar de aandeelhouders bij elkaar komen. „Denk eraan”, drukt een kaderlid van FNV de betogers in de gang op het hart, „we zijn hier om vrienden te maken. Hou het netjes.”

Vraagt de ene Storker aan de andere: „Heb je je fietskettingen niet bij je?”

Aandeelhouder J. F. Dortland ziet de stoet met een glimlach aan. Imposant wel, vindt hij. „En ze hebben een punt. Splitsen van Stork is niet goed. Zo ga je niet met mensen om.” Een oudere heer valt hem bij: „Er is al genoeg Nederlands geld weggebracht naar het buitenland. KLM heeft zich ook aan Air France uitgeleverd.”

Uren later stemmen de aanwezige aandeelhouders in met een splitsing van Stork. Hal 9 is dan allang leeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer