Kamer ziet kansen voor goedkope stroom
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer staat in beginsel niet afwijzend tegenover een garantieregeling om de energie-intensieve industrie aan goedkopere elektriciteit te helpen, zoals minister Wijn van Economische Zaken vorige week suggereerde.
Negen metaal- en chemische bedrijven, die samen goed zijn voor afname van een groot deel van de elektriciteit in ons land, voeren al meer dan een jaar geheime onderhandelingen met energiebedrijven om te komen tot een langjarig contract voor afname van kolenstroom.De garantieregeling, die de industrie wat ademruimte moet geven om de periode naar de bouw van een nieuwe kolencentrale te overbruggen, zou die onderhandelingen de beslissende duw kunnen geven.
Maar intussen begint PvdA-Tweede Kamerlid Crone zijn geduld te verliezen. Hij wil „druk op de ketel” zetten door van Wijn te eisen dat hij volgende week een brief stuurt over de stand van zaken.
Ook de regeringspartijen CDA en VVD zijn in beginsel voor een garantieregeling. De energie-intensieve industrie biedt aan duizenden mensen werk en de kolenstroom is vooral belangrijk voor de regio Oost-Groningen.
De grote stroomverbruikers zijn in de problemen gekomen door de hoge stroomprijzen in Nederland, waar de elektriciteit vooral wordt opgewekt met gas. De prijs van dat gas is gekoppeld aan de hoge olieprijzen. Stroom uit kolen heeft dat nadeel niet. Een nieuwe kolencentrale zal nog een jaar of vijf op zich laten wachten.
Het samenwerkingsverband van de negen bedrijven zou een garantiefonds in het leven kunnen roepen dat de afzonderlijke bedrijven in staat stelt een lening af te sluiten in afwachting van de periode van goedkopere kolenstroom.
Bij zo’n garantieregeling moet de Nederlandse overheid rekening houden met Europese regels over staatssteun. Bovendien dreigt Duitsland een spelbreker te worden door toe te zeggen dat kolencentrales in dat land ook na 2012 gratis rechten krijgen om het broeikasgas CO2 uit te stoten. Dat brengt Nederland in een nadelige positie als vestigingsplaats voor de energie-intensieve industrie. Wijn heeft de Tweede Kamer woensdag hierover vertrouwelijk bijgepraat.