Zuid–Korea verdedigt toenadering Noord–Korea
SEOUL (AP) – Zuid–Korea is ervan overtuigd dat Noord–Korea een kernproef heeft uitgevoerd, maar moet nog vaststellen of die succesvol is geweest, zoals Noord–Korea beweert. Dat heeft minister van eenwording Lee Jong–seok dinsdag gezegd tijdens een parlementair debat over de Noord–Koreaanse kernproef. Volgens de veiligheidsadviseur van president Roh Moo–hyun zal een onderzoek daarnaar twee weken in beslag nemen.
Het debat liep uit op een felle woordenstrijd over het door de regering gevoerde beleid van toenadering tot Noord–Korea. De oppositie zei dat de regering de kernproef daarmee had afgeroepen en eiste dat Lee zich zou verontschuldigen. De minister zei dat de regering haar uiterste best had gedaan de controverse over Noord–Korea’s nucleaire programma tot een goed einde te brengen en dat het hem tegenover het publiek speet dat zij de kernproef niet heeft kunnen voorkomen. Om het toenaderingsbeleid nu op te geven ging volgens hem echter te ver.President Roh herhaalde via een woordvoerder dat het toenaderingsbeleid na de kernproef herziening behoeft, maar wees erop dat hetzelfde beleid de spanningen tussen noord en zuid heeft verminderd en daardoor angst bij de mensen heeft weggenomen en voor economische stabiliteit heeft gezorgd. Maandag waarschuwde Roh Noord–Korea dat Seoul geen concessies zal blijven doen als daar niets tegenover wordt gesteld.
Voor het onderzoek naar de kernproef leent Zuid–Korea een geavanceerde detector van Zweden, zei Bae Koo–hyun van het Koreaanse Instituut voor Nucleaire Veiligheid. Na de proef stond er echter een noordoostenwind, waardoor de sporen buiten bereik van Zuid–Korea kwamen. ‘Al beschikken we over nog zulke goede apparatuur, als de wind niet naar het noorden draait valt er niets vast te stellen’, zei Bae.