Buitenland

Olmert zoekt steun rechts-nationale partij

JERUZALEM - De Israëlische politieke partijen Kadima en Yisrael Beiteinu gaan wetgeving nastreven die moet leiden tot een verandering van het politieke stelsel. De Israëlische premier Ehud Olmert (Kadima) en de voorzitter van de rechts-nationale Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman, werden het daar vrijdag over eens.

Van onze correspondent
9 October 2006 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Beide politici bereikten geen akkoord over toetreding van Yisrael Beiteinu tot de regeringscoalitie. De verwachting is dat ze daarover binnenkort zullen praten. Volgens Liebermans partij kunnen de besprekingen over een coalitie snel worden afgerond.Lieberman heeft enkele voorwaarden om tot de regering toe te treden. Hij wil dat het politieke systeem verandert, dat er een einde komt aan eenzijdige politieke initiatieven (zoals een eenzijdige terugtrekking uit Palestijns gebied), dat het plan om de illegale buitenposten van de Joodse nederzettingen te evacueren wordt geschrapt, dat er een wet wordt aangenomen die het sluiten van burgerlijke huwelijken mogelijk maakt en dat de regering een staatscommissie instelt die de oorlog in Libanon onderzoekt.

Olmert is tegen de inwilliging van de laatste eis. Een wijziging van het politieke systeem zou de regering-Olmert een nieuw programmapunt geven. Het doel daarvan is de uitvoerende macht meer macht te geven, zodat regeringen meer stabiliteit krijgen. In de 58 jaar van zijn bestaan heeft Israël 31 regeringen gehad.

In Olmerts partijprogramma stond de verdere terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever centraal. Dat idee is nu echter van de baan. Een verdere aftocht is niet haalbaar in verband met de politieke chaos in de Palestijnse gebieden en de recente strijd met Hezbollah. Palestijnen en Hezbollah bleven Israël aanvallen nadat Israël zich eenzijdig had teruggetrokken uit de Gazastrook en Libanon.

Olmert wil een verbreding van zijn coalitie. In de Knesset bestaat namelijk geen meerderheid voor de begroting van 2007. Zeker zes leden van de Arbeiderspartij zijn erop tegen. Het is niet meer nodig dat alle leden van de Arbeiderspartij de begroting steunen als Olmert Yisrael Beiteinu bij de regering betrekt.

Vanuit verschillende hoeken klinken protesten tegen mogelijke regeringsdeelname van Yisrael Beiteinu. Voor de Arbeiderspartij is de verwijdering van de buitenposten noodzaak. Deze zijn zonder toestemming van de overheid door Joodse kolonisten opgezet, met het doel de nederzettingen uit te breiden. De meeste Knessetleden van de Arbeiderspartij willen dan ook dat Yisrael Beiteinu buiten de regering blijft. De religieuze Shaspartij, die ook deel uitmaakt van de regering, is het oneens met het plan burgerlijke huwelijken te introduceren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een Joods-orthodoxe partij in een coalitie blijft die huwelijken mogelijk maakt die niet volgens de Joodse religieuze wet zijn gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer