Rusland zet 132 Georgiërs land uit
MOSKOU - Rusland heeft vrijdag 132 Georgiërs het land uitgezet. De 132 werden met een vliegtuig van het Russische ministerie van Noodsituaties naar Tbilisi gevlogen.
De mensen die vanuit Moskou naar Tbilisi zijn gedeporteerd, verbleven volgens de Russische autoriteiten illegaal in Rusland. Maar verscheidene Georgiërs konden aan verslaggevers een paspoort met geldige visa en werkvergunningen laten zien. De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Gela Bezjoeasjvili, beschuldigde de Russische autoriteiten ervan een „milde etnische zuivering” door te voeren. In Moskou wonen ongeveer 50.000 Georgiërs. Van hen is ruim 20 procent in Rusland geboren en getogen. In heel Rusland wonen ongeveer een miljoen Georgiërs, van wie velen illegaal.Mensenrechtenorganisaties waarschuwden vrijdag voor een „buitensporige discriminatie” van Georgiërs in Rusland. Ook Georgische schoolkinderen lijken doelwit te zijn. Aleksandr Gavrilov van het Russische stadsonderwijs zei dat de scholen door de politie zijn verplicht lijsten van kinderen met Georgische namen te verstrekken. De opdracht is afkomstig van de Moskouse politie, maar via de politie afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Eerder werden Georgische restaurants en andere Georgische bedrijven in Moskou op last van de autoriteiten gesloten.
Ook bekende Georgiërs die al tientallen jaren in Rusland wonen, wordt het mes op de keel gezet. Zo zou de belastingdienst deze week plotseling veel belangstelling hebben gekregen voor de inkomsten van de uiterst populaire schrijver Boris Akoenin, pseudoniem voor Grigori Tsjchartisjvili. Ook de kunstacademie van de bekende schilder Zoerab Tsereteli in Moskou mocht zich verheugen in de interesse van belastinginspecteurs, zo berichtten Russische media vrijdag.
Rusland en Georgië hebben sinds ruim een week openlijk ruzie. Reden is de arrestatie in Georgië van vier Russische soldaten op verdenking van spionage. Hierna verbrak Moskou alle energie- en verkeersverbindingen met het buurland. Begin deze week liet Georgië de Russen naar hun eigen land vertrekken.
De Russische president Vladimir Poetin trok woensdag fel van leer tegen Georgië. Hij waarschuwde de regering in Tbilisi dat geen enkel land wegkomt met dreigementen aan het adres van Rusland, daarmee de voorzet gevend voor een later die dag door het parlement aangenomen motie waarin de Georgische regering stevig wordt bekritiseerd. In de motie wordt de Georgische regering beticht van anti-Russisch gedrag en wordt gedreigd met hardere tegenmaatregelen als Tbilisi dit gedrag niet intoomt.
Ondanks de ruzie tussen Rusland en Georgië heeft het Russische parlement vrijdag een overeenkomst tussen de twee landen geratificeerd over de ontruiming van de laatste twee Russische bases in Georgië. De vorig jaar gemaakte afspraak om de bases in Achakalaki en Batoemi uiterlijk eind 2008 op te doeken werd met 375 tegen 26 stemmen bij 16 onthoudingen goedgekeurd.
Intussen heeft de Georgische president Michail Saakasjvili namens zijn partij, de Verenigde Nationale Beweging, de overwinning opgeëist in de gemeentelijke en provinciale verkiezingen die donderdag zijn gehouden. De verkiezingen werden vooral gezien als een test van de populariteit van de huidige regering, die in 2003 aan de macht kwam na de Rozenrevolutie.
Vooralsnog zijn er geen officiële uitslagen bekendgemaakt. In de hoofdstad Tbilisi spant het erom tussen zittend burgemeester Gigi Oegoelava, een bondgenoot van Saakasjvili, en Sjalva Natelasjvili, de leider van de oppositie voerende Arbeiderspartij.
De Arbeiderspartij en de Conservatieve Partij speelden in hun campagnes beide in op onvrede onder de kiezers over de drastisch gestegen kosten van levensonderhoud na de Rozenrevolutie.