Thuiszorg weer in opspraak
DEN HAAG - Diverse instellingen voor thuiszorg zijn weer in opspraak gekomen. Sommige organisaties houden wachtlijsten in stand om extra geld te kunnen claimen. Andere huren goedkope arbeidskrachten in en brengen dan volle bedrag in rekening bij de zorgverzekeraar.
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid beloofde donderdag in de Tweede Kamer dat ze instellingen die wachtlijsten onnodig in stand houden zal aanpakken. Instellingen die veel mensen op wachtlijsten hebben staan, krijgen extra geld van zorgverzekeraars om het aantal wachtenden te verminderen.De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Wiegel, klaagde in een brief dat er één thuiszorgorganisatie is die wel 500 cliënten „in de wachtstand” heeft gezet. Andere hebben er minder, maar houden ook bewust wachtlijsten in stand.
Tijdens een interpellatiedebat in de Kamer, dat was aangevraagd door SP-Kamerlid Kant, zei Ross dat ze geen goed woord over heeft over de praktijken van deze thuiszorgorganisaties. Ze noemde dat „pokerspel over de rug van de cliënten.”
De staatssecretaris weigert te geloven dat er te weinig geld is om de wachtlijsten van de organisaties weg te werken. Daarvoor stelde ze deze zomer nog 95 miljoen euro beschikbaar. Als er wachtlijsten bij de ene organisatie zijn en bij de andere niet, moet de instelling met wachtlijst doorverwijzen naar de organisatie zonder wachtlijst.
De bewindsvrouw kondigde donderdag aan dat er een informatiepunt komt waar thuiszorgcliënten te weten kunnen komen welke organisatie in hun regio personeel voor hen beschikbaar heeft. In een meldpunt voor klachten over de thuiszorg, zoals de Kamer wil, ziet Ross niets.
Behalve over de wachtlijsten kwamen thuiszorginstellingen donderdag ook in opspraak vanwege onjuiste declaraties. Verschillende organisaties in de thuiszorg declareren samen jaarlijks 66 tot 100 miljoen euro te veel door goedkope bedrijven in te huren voor de zorg, maar wel het volle bedrag voor de verleende zorg in rekening te brengen bij zorgverzekeraars. Dat staat in een onderzoek van Achmea, dat de zorgverzekeraar deze zomer naar het ministerie van Volksgezondheid stuurde en dat donderdag openbaar kwam.
Al eerder werd bekend dat de staatssecretaris de Nederlandse Zorgautoriteit opdracht gaf om deze praktijken te onderzoeken. De zorgautoriteit heeft voor het onderzoek de hulp ingeroepen van de FIOD-ECD. Het onderzoek, dat zich richt op de vraag of er economische delicten zijn gepleegd, moet dit jaar klaar zijn.
ActiZ, de brancheorganisatie voor de verpleging, verzorging en thuiszorg, maakt bezwaar tegen de „ongenuanceerde berichtgeving omtrent vermeende fraude in thuiszorg”, aldus een woordvoerder. Het kan schadelijk zijn voor de branche, vooral omdat de aard en omvang van de eventuele fraude nog niet zijn vastgesteld, concludeert de organisatie. Zij juicht de onderzoeken wel toe. „Hiermee wordt duidelijk of het systeem waarbinnen de thuiszorg nu georganiseerd is sluitend is.”