Geen subsidie Joods centrum in Enschede
ENSCHEDE - Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio heeft recent een subsidieaanvraag van het aan de synagoge van Enschede verbonden Euregionaal Centrum voor Joodse Geschiedenis & Cultuur, ter hoogte van 720.000 euro, afgewezen.
De synagoge van Enschede werd in 2004, na een grondige restauratie, heropend. Tegelijkertijd ging het Euregionaal Centrum voor Joodse Geschiedenis & Cultuur van start, dat de synagoge een „open huis” wil laten zijn voor „iedereen die is geïnteresseerd in het jodendom en zijn cultuur in de euregio in het bijzonder.”Een van de drie ’takken’ van het centrum is het wetenschappelijk instituut, met als directeur dr. Gershom M. H. Ratheiser.
Met dit instituut gaat het enerzijds „heel goed”, zegt deze. De afgelopen jaren werden contacten gelegd met de Saxion Hogeschool in Enschede, de Universiteit Twente, de universiteit van Münster en die van Oldenburg.
Dr. Ratheiser: „Binnen drie weken beginnen wij in Münster officieel met het geven van colleges, aan de faculteiten katholieke theologie, protestantse theologie en religiewetenschappen. En binnenkort mogen we een eerste college geven aan de Universiteit Twente.”
Met de universiteit van Oldenburg lopen de besprekingen nog. In de colleges belicht dr. Ratheiser vooral de Joodse traditie, identiteit en cultuur.
Minder positief is, aldus de directeur, dat de bij de Euregio ingediende subsidieaanvraag is afgewezen. „Dat deed erg zeer. We hebben er alles aan gedaan om de subsidie te krijgen. Maar de maatschappelijke relevantie van wat wij beogen bleek de Euregio toch niet duidelijk genoeg. Terwijl die voor ons juist heel duidelijk is: door middel van kennisoverdracht en wetenschappelijk onderzoek willen we proberen tolerantie en respect tussen minderheden en de Nederlandse maatschappij als geheel te bevorderen.”
De Stichting Synagoge Enschede heeft haar hoop nu gesteld op de gemeente Enschede. „We teren heel snel in op onze reserves. Ons educatieve programma bijvoorbeeld, waarmee we scholen willen bezoeken, ligt in de ijskast. Helaas. We hopen de gemeente er daarom van te kunnen overtuigen dat wat we doen nut heeft.
Er is ook heel duidelijk interesse voor onze synagoge. Reken maar: we zijn maar twee dagdelen per week open, en toch hebben we bijna duizend bezoekers per maand. Dat is toch fantastisch - ook voor de regio?”
Binnenkort heeft een gesprek plaats met de gemeente Enschede. Enigszins optimistisch is dr. Ratheiser wel. „De gemeente is ons goedgezind.”