„Israël beschermde de vreemdeling”
LEUVEN - De manier waarop Israël in Bijbelse tijden omging met de vreemdeling in zijn midden, kan in onze tijd tot voorbeeld dienen. „De wetgeving bood bescherming aan de vreemdeling.”
Dat zei prof. dr. M. J. Paul maandag in zijn openingscollege bij de opening van het nieuwe academiejaar van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven.Prof. Paul liet zien dat de wetten in Israël bescherming boden aan de verblijfhoudende vreemdelingen. Zij deelden in economische voorrechten en stonden onder wettelijke bescherming. „Dat de positie van vreemdelingen zo vaak vermeld wordt in de regelgeving in het Oude Testament is niet vanzelfsprekend en staat in contrast met de situatie in andere landen”, zei de oudtestamenticus. „Uiteraard was de bestuurssituatie van Israël als echte theocratie een andere dan in de democratie van het huidige West-Europa. In onze maatschappij worden godsdienst en de bijbehorende normen en waarden voor het grootste deel niet meer centraal bepaald. Er is een vrijheid van meningsuiting die zelfs het bespotten van godsdiensten mogelijk maakt. Dit maakt het spannend of in zo’n maatschappij normen en waarden ontwikkeld kunnen worden om vreemdelingen te helpen.”
Joden en christenen kunnen aan dit proces zeker hun bijdrage leveren, zei de hoogleraar, op z’n minst door te laten zien dat Gods normen voor het omgaan met elkaar van belang zijn. „Daarbij kunnen we veel ontlenen aan het Oude Testament. Oudtestamentische opvattingen kunnen niet zonder meer overgezet worden naar deze tijd, zeker niet de godsdienstige plichten, maar de geschetste grondhouding blijft wel van belang.”
Decaan prof. Andreas Beck is enthousiast over de groei van de opleiding in Leuven. Bij het begin van het nieuwe jaar staan 170 studenten ingeschreven voor de drie academische programma’s bachelor, master en doctoraat. „Voor het Nederlandse taalgebied is dit een buitengewoon hoog aantal.” Ook kent de ETF een bloeiende deeltijdopleiding op hbo-niveau in Nederland samen met de Christelijke Hogeschool Ede. In deze opleiding hebben zich 41 eerstejaars aangemeld. Dat brengt het aantal studenten op 113.
Het afgelopen jaar stond de ETF aan het begin van het Instituut voor Bijbelse Vorming (IBV). Dit instituut verzorgt in Vlaanderen onderwijs en training voor leidinggevenden in kerkelijke gemeenten. „Op deze manier willen we ook bijdragen aan gedegen onderwijs voor de kerken. Het protestantisme vormt een kleine minderheid in Vlaanderen, nog geen 1 procent van de bevolking behoort bij de protestantse en de evangelische kerken. Daardoor hebben veel kerken onvoldoende capaciteit om training en onderwijs te verzorgen”, aldus administratief directeur Pim Boven.
De afgelopen jaren heeft de ETF op grote schaal proefgedraaid met de mogelijkheden van ict-toepassingen in het theologisch onderwijs. Inmiddels is een elektronische leeromgeving ingericht waartoe alle studenten en docenten toegang toe hebben. Ten behoeve van het onderzoek zijn investeringen gedaan in elektronische databases waarbij de internationaal belangrijkste theologische tijdschriften online kunnen worden geraadpleegd. Op korte termijn zal de ETF deze ontwikkelingen verder integreren in haar onderwijsconcept. Zo wil de ETF inspelen op de groeiende vraag naar ”blended learning”, zodat ook studenten die niet de mogelijkheid hebben om het hele onderwijsprogramma in Leuven te volgen, optimaal hun studie kunnen volbrengen.