Plannen voor islamitisch ziekenhuis
ROTTERDAM - In Rotterdam komt wellicht het eerste islamitische ziekenhuis van Nederland.
Het Ziekenhuisconsortium van ondernemer Paul Sturkenboom heeft daarvoor vanmiddag op het Zakenfestival in Rotterdam een plan gepresenteerd. In het hospitaal worden de gewoonten en gebruiken uit de islamitische cultuur in acht genomen. Voeding zal bijvoorbeeld halal (volgens islamitische voorschriften) zijn en er komen aparte afdelingen voor mannen en voor vrouwen.De financiering van het ziekenhuis is nog niet rond. „Als we het met islamitische vertegenwoordigers eens zijn over een programma van aanpak, kunnen we in gesprek met ziektekostenverzekeraars”, aldus Sturkenboom, voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Medisch gezien zal het dezelfde zorg bieden als andere ziekenhuizen. Alleen voor de zeer specialistische behandelingen zullen mensen naar de daarvoor bestemde ziekenhuizen elders moeten uitwijken. De ongeveer 45 specialisten en 275 verpleegkundigen en paramedisch personeel die het ziekenhuis verwacht nodig te hebben, hoeven zelf niet islamitisch te zijn. „Ze moeten natuurlijk wel dit geloof en de gebruiken respecteren.”
De voertaal wordt Nederlands. „We nemen echter wel een Arabischsprekende vertrouwensman en -vrouw in dienst die tevens kunnen werken als tolk.” Verder zal er fulltime een imam aanwezig zijn, komt er een aparte gebedsruimte en wordt er gewerkt met islamitische geneesmiddelen en kruiden.
Leefbaar Rotterdam is fel tegen de komst van een islamitisch ziekenhuis en spreekt van „een stap terug naar de middeleeuwen.”
Woordvoerder M. Hulsbosch van de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen noemt het „logisch” dat dit soort initiatieven wordt ontplooid. „Dit is een gevolg van marktwerking waar we met zijn allen voor gekozen hebben.” Van belang is dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is, aldus de woordvoerder. „Daar moet de inspectie op toezien.”