Binnenland

„Staking blamage voor Rotterdam”

ROTTERDAM - Directeur Pedro Peters van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET vindt de staking van zijn personeel maandag een blamage voor de stad. Op zich is de dag prima verlopen. Er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan, zei zijn woordvoerder. „Maar het had ook op een andere manier gekund.”

Binnenlandredactie
26 September 2006 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Een staking is niet het geëigende middel. Dit soort onderwerpen hoort op de onderhandelingstafel thuis, aldus de woordvoerder. Hij noemde het buitenproportioneel dat de werknemers binnen een halfjaar drie werkonderbrekingen en een staking hielden. De directie doet een dringend beroep op de vakbonden de kwestie niet verder over de ruggen van de passagiers uit te vechten.Wethouder J. Baljeu (VVD) van Vervoer in Rotterdam wacht af wat de vakbonden en de directie gaan doen na de staking van gisteren. Baljeu vond het jammer dat de actie is doorgegaan. Aan de andere kant kon ze er weinig tegen doen, want de vakbonden hebben zich aan de regels gehouden. Ze hebben de staking aangekondigd, aldus haar woordvoerster.

Voorzitter H. van der Maden van de ondernemingsraad van de RET noemde maandagavond de staking van het openbaar vervoer in Rotterdam „zeer geslaagd. Het was een goede actie. We mogen van een succes spreken.”

Volgens hem schreven ongeveer 500 stakers zich in. Nog geen 200 collega’s wilden wel aan het werk. De overgrote meerderheid nam een snipperdag en toonde zich daarmee sympathisant van de stakers, zei hij.

De voorzitter van de ondernemingsraad schat dat de directie niet wil toegeven. „Dan zijn we snel klaar met elkaar.” Als directeur Pedro Peters opnieuw „een wassen neus voorstelt, volgen er acties”, waarschuwde hij. De actiebereidheid is groot, weet Van der Maden. „De saamhorigheid groeit. Men gaat elkaar steeds strakker en harder vasthouden.”

De directie wil graag zo snel mogelijk met de vakorganisaties afspreken wat wel en wat niet tot de cao behoort. Peters vindt namelijk dat de bonden de marktwerking in de cao willen regelen en dat kan niet, aldus de directeur. De RET, nu nog in handen van de gemeente, moet verzelfstandigen. Over enkele jaren doet het bedrijf verder mee met de landelijke openbare aanbesteding. Volgens Peters werkt de relatief kleine RET niet efficiënt genoeg. Dat wil hij voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer